Absolute group je kompanija koja je osnovana 2014. godine sa ciljem pružanja usluga i proizvodnje shodno potrebama globalnog tržišta na kojem se kompanija želi iskušati i pozicionirati. Absolute Group je svoj koncept zasnovala na četiri stuba koja će se strateški razvijati, jačati i unaprjeđivati u zajedničkoj grupaciji povezanih sistema.

U svom sastavu Absolute group ima i nekoliko drugih firmi, kao što je Hasky sport čija je kompanija Number1 koja se bavi proizvodnjom sportske opreme. U našoj kompaniji trenutno je uposleno oko 150 radnika. U narednom periodu imamo nekoliko projekata gdje planiramo uposliti oko 300 novih radnika. Absolute group ima nekoliko djelatnosti, pored tekstilne, tu je i grafička djelatnost, metalna gdje radimo proizvode u kombinaciji sa tekstilnom djelatnošću – kazao je Nihad Selimović, vlasnik kompanije Absolute group.

Oko 90 posto proizvoda koje proizvedi Absolute group završavaju na tržištu Evropske unije, a najveći izvoz orijentiran je ka Njemačkoj i Holandiji.

– Pored sportske opreme, imamo opremu za kampiranje, šatore i to je dio našeg asortimana kojeg sto posto izvozimo. Možemo se pohvaliti da sve ozbiljne sportske ekipe, nacionalni savezi u BiH, preko 20 njih, nose našu opremu. Također mnogi sportski klubovi kako iz BiH tako i regiona i Evrope nose našu opremu i to je oko 700 sportskih klubova – istakao je Selimović.

Ovoj kompaniji plan je da se nastave širiti i dalje. Tokom pandemije koronavirusa ostali su stabilni, a ni jednog radnika nisu otpustili.

Čak smo zaposlili nove. Prije otprilike dva mjeseca pokrenuli smo novi pogon u Sapni, zaposlili smo 48 radnika. U planu je da se do kraja godine uposli 100 radnika. Drugi projekat je u Jablanici sa kojim se trebalo krenuti sredinom ove godine, nažalost zbog pandemije je sve prolongirano. U tom pogonu je planirano uposlenje 250 radnika. Objekat je završen, jedan dio opreme je naručen i čekamo da se situacija smiri i idemo s fazom uposlenja radnika u Jablanici – rekao je vlasnik kompanije Absolute group.

  1. godine Absolute group počinje saradnju sa Razvojnom bankom Federacije BiH, a obje strane očekuju i njen nastavak, s obzirom da su sada postali strateški partneri. 

Sama činjenica da su članovi Uprave Razvojne banke danas u posjeti kompaniji Absolute  group u Travniku govori da je u poslovanju Banke interes i briga klijenta na prvom mjestu. Mi volimo reći da su to naši partneri, što i jesu. Posebnu pažnju posvećujemo izvoznicima, jer je i ovo društvo izvozno orjentisano pa smo korigovali postojeće kreditne linije i kreirali nove koje daju mogućnost i podršku klijentima da održe i poboljšaju svoje poslovanje – naglasila je dr. sc. Mersiha Slipičević, v.d. izvršnog direktora za upravljanje rizicima Razvojne banke Federacije BiH.

Sistem girjanja objekta finansiran je iz sredstava iz Razvojne banke kao i dio opreme i obrtnih sredstava. Sve to ne bi imalo smisla da se nije zaokružilo sa jednim velikim izvozom i nadam se da ćemo proširiti saradnju sa ulaganjem u dodatne kapacitete, a sve da bismo u konačnici dobili još bolji i kvalitetniji proizvod gdje će predstavnici BiH sudjelovati na Evropskom tržištu kvalitetno – dodao je Dalibor Milinković, v.d. izvršnog direktora za projekte i razvoj Razvojne banke Federacije BiH.

Uprava Razvojne banke Federacije BiH prati i obilazi svoje klijente što im je i opredjeljenje, a na ovakav način odgovaraju i zadacima modernog razvojnog bankarstva, koje su njihovi klijenti i prepoznali.

Mi koji smo u privredi znamo da su svi privrednici zaobilazili Razvojnu banku. Ona je bila kao neka zadnja stanica, uvijek se išlo prvo u komercijalne bake, iako je to pogrešna politika i veoma mi je drago da su na čelu Banke kvalitetni ljudi koji su već uveliko promijenili to i napravili su da je prva adresa za sve privrednike Razvojna banka i da svi zajedno gradimo privredu BiH – rekao je Nihad Selimović, vlasnik kompanije Absolute group.