Uprava Razvojne banke Federacije BiH na čelu sa v.d. predsjednikom dr. sc. Semirom Fejzićem posjetila je porodičnu firmu Jaffa Komerc koja je smještena u srcu Hercegovine, a osnovana 1988. godine.

Od samih početaka u rad su unosili puno ljubavi i pažnje. Od početka želja je bila donijeti izgled i okus sa svjetskih plantaža. Počeli su kao mali proizvođači i trgovci, a danas se mogu pohvaliti s preko 75 hektara obrađene zemlje i 125 hiljada stabala voća.

Plus imamo na drugoj lokaciji 10 kilometara odavdje isto 20 hektara. Bavimo se poljoprivrednom proizvodnjom ranog voća i povrća u svježem stanju. Naše tržište je Ruska Federacija, EU, BiH i zemlje CEFTA-e. Radimo otprilike tri do pet miliona kilograma svježeg voća i sve plasiramo u svježem stanju. Imamo pokrivenu kooperantsku mrežu u cijeloj Hercegovini negdje do 500 kooperanata. I tu njihovu robu izvozimo i plasiramo u BiH. Izvozimo nekih 50 posto proizvoda, a ostatak prodajemo na domaćem tržištu. Imamo trešnju, jagodu, breskvu, nektarinu, grožđe i jabuku. Prije osam godina smo radili finansiranje ovog lager centra putem Razvojne banke kao i dio podizanja nasada. Sa Razvojnom bankom smo zadovoljni i nemamo nikakvih problema – kazao je Nedim Badžak, direktor kompanije Jaffa Komerc. 

– Saradnja sa Jaffa komercom počela je od 2009. godine. Radi se o uspješnoj saradnji. Imali smo oko 12 kreditnih partija gdje smo finansirali podizanje nasada od vinove loze, trešanja, jabuka i svega što se nalazi u asortimanu društva. Finansirali smo i nabavljanje opreme i slično. Radi se o vrlo uspješnoj saradnji gdje postoji i dobra komunikacija i dobar odnos – naglasila je Slavica Miloš, rukovodilac poslovnice Razvojne banke FBiH u Mostaru.

– U poljoprivredi se uvijek morate širiti, ne možete ostati na istom nivou zato što vas konkurencija pregazi. Sljedeće projekte također ćemo finansirati Razvojnom bankom. To je sigurno. Imamo i programe podrške Ministarstva poljoprivrede, to su isto kreditne linije putem Razvojne banke, tako da bi bilo šta drugo bilo suludo – istakao je Nedim Badžak, direktor kompanije Jaffa Komerc.