U vinogradima živopisne Paoče, našle su pogodno stanište, obilje sunca i vrijedne ruke, dvije poznate hercegovačke sorte grožđa, bijela Žilavka i crna Blatina. Upravo u obiteljskom ozračju podruma Andrije Ćorića uvinjuje se grožđe i njeguju vrhunska vina ovih sorti. Nastavljajući obiteljsku tradiciju, obitelj Andrije Ćorića odlučila se izgraditi novi podrum u Paoči čiji je kapacitet dostigao polumilijunsku razinu.

Naša tradicija traje dugo godina. Imamo samo bukaru staru 135 godina. Imamo prvu nagradu 54.-te godine moj tata Andrija Ćorić dobio je nagradu na prvom Međunarodnom ocjenjivanju u Mostaru. Imamo registrovan stari podrum 71.-e gdje nam je sad muzej, a ovaj podrum je registrovan 95.-te. Proizvodimo autohtone sorte Žilavku i Blatinu koje jedino postoje u Hercegovini, imamo i strane internacionalne sorte, naše stare sorte…Izvozimo u 16 zemalja od Kine do Amerike – kazao je Miroslav Miro Ćorić, direktor Podruma Andrija.

Pandemija koronavirusa zaustavila je izvoz, koji čini oko 40 posto od ukupne prodaje Podruma Andrija. Kapacitet Andrijinih podruma je milion litara vina. U rastu i razvijanju jednim dijelom učestvovala je i Razvojna banka Federacije BiH, kada su prije 15-tak godina realizovali prvi kredit. Ta uspješna saradnja nastavila se i danas.

– U zadnju godinu smo sa dva kredita završili i bit ću iskren, saradnja je bila jako dobra i iskrena. Mi radimo i to nam ide. Sve što smo dogovorili, obje strane su ispoštovale. Imamo još jedan projekat sadnje vinograda, turistički dio još nismo završili. Mi radimo sa tim domaćim proizvodima. Imamo svoje vinograde i imamo i kooperante. Kod nas se zemlja mjeri korakom, naši kooperanti ručno rade. Sve se obrađuje ručno. Mi plaćamo kvalitet – istakao je Ćorić.

– Ovo je jedna od najboljih vinarija na području Hercegovine i višegodišnji smo partneri. Pokušavamo da u svim projektima koji se tiču razvoja ove vinarije pomoći i sudjelovati zajedno. U zadnjih par godina ovdje smo finansirali jedan projekat sa Federalnim ministarstvim poljoprivrede, a sada u kriznim situacijama zajedno pokušavamo sa Hercegovačko-neretvanskom županijom i Podrumima Andrija pronaći rješenje jer svi znamo da su granice zatvorene. Ovdje je riječ o jako kvalitetnim vinima koje svoje mjesto pronalaze van granica BiH, pa evo pokušat ćemo zajedno ovo stabilizovati kako bi za iduće godine imali dobru poziciju i da nemaju nikakvu smetnju – naglasio je Dalibor Milinković, v.d. izvršnog direktora za projekte i razvoj Razvojne banke FBiH.