ZUCA d.o.o. Cazin planira proizvoditi 1500 litara mlijeka dnevno – Saradnja sa Razvojnom bankom Federacije se nastavlja

12/03/2021

Uprava Razvojne banke Federacije BiH na čelu sa v.d. predsjednikom dr. sc. Semirom Fejzićem posjetila je firmu Zuca d.o.o. iz Cazina koja se bavi proizvodnjom mlijeka, a ima oko 180 grla. Ovo je porodična firma koja se širi iz godine u godinu i prenosi s generacije na generaciju. U početku su se bavili tovom, a od 1998. godine počeli su se baviti i proizvodnjom mlijeka.

– Za sada muzemo oko 90 krava. Imamo do 1400 litara mlijeka dnevno. Širimo se. Što se mlijeka tiče, MI99 Gradačac otkupljuje svo mlijeko koje proizvedemo i nemamo nikakvih problema. Oni nam traže i da proizvodimo što više mlijeka, a mi ćemo ići u tom smjeru koliko nam zemljište bude dozvoljavalo – istakao je Dževdo Bajrić, otac direktora firme Zuca.

Planovi za širenje podrazumijevaju i povećavanje količine mlijeka na dnevnoj bazi, a cilj je ići do 1500 litara. Ove godine prvi put kompanija je koristila kredit Razvojne banke Federacije BiH.

– To je jedan od naših novih klijenata, tačnije od proljeća 2020. godine. Kreditna sredstva koristili su za obnovu osnovnog stada, djelomično za opremu i jedan dio za otplatu nepovoljnih kredita kod komercijalnih banaka. Ovdje su stvorene pretpostavke za jednu dosta dobru proizvodnju mlijeka i do sada je ta saradnja bila na obostrano zadovoljstvo i nadamo se da će tako biti i ubuduće – naglasio je Hazim Felić, rukovodilac poslovnice Razvojne banke Federacije BiH u Bihaću.

– Oni su stekli povjerenje u mene, ja sam u njih. Nastavit ćemo dalje jer su oni tako prikladni. Nikakvih problema mi nismo s njima imali – rekao je Dževdo Bajrić, otac direktora firme Zuca.

Podijelite objavu, izaberite platformu!