Podrška velikim preduzećima i izvoznicima: Skoro 6 miliona KM za ekonomski rast i razvoj kroz subvencioniranje dijela kamate

22/04/2024

Danas je u sjedištu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije potpisan Ugovor o subvencioniranju dijela kamata za privredna društva koja su zadužena po Kreditno-garantnom programu za velika preduzeća i izvoznike, kod komercijalnih banaka. Ugovor su potpisali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i  v.d. predsjednik Uprave Razvojne Banke FBiH Borislav Trlin.

Visina subvencionirane kamatne stope iznosi do 2,50%, a ukupan iznos sredstava namijenjen za ovu svrhu je 5.700.000,00 KM. Važno je istaknuti da će svi korisnici Kreditno-garantnog programa za velika preduzeća i izvoznike kod komercijalnih banaka, bez potrebe za javnim pozivom, automatski sticati pravo na korištenje sredstava za subvencioniranje kamata za I, II, III i IV kvartal 2024. godine, ukoliko redovno izmire sve obaveze po kreditu.

Ovim ugovorom, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Razvojna Banka FBiH potvrđuju svoju posvećenost podršci privrednicima, te nastavljaju s aktivnim mjerama za unapređenje ekonomske stabilnosti i rasta.

“Potpisivanje ovog ugovora predstavlja dodatni napor ove dvije institucije u osiguravanju povoljnijih uslova za privrednike, vlasnike velikih preduzeća i naše izvoznike. Ova inicijativa, uz dodatnu garanciju od 50% na iznos kredita koja privredna društva realizuju kod komercijalnih banaka u okviru Kreditno-garantnog programa, pruža konkretne koristi našem privrednom sektoru, potičući njihov daljnji ekonomski razvoj i rast. Vrata Razvojne banke FBIH su uvijek otvorena svim privrednicima ne samo za realizaciju ovog ugovora, već i za sva druga pitanja i izazove s kojima se susreću u poslovanju.” izjavio je v.d. predsjednik Uprave Trlin.

“Kroz ovu saradnju s Razvojnom bankom FBIH, Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije pokazuje svoju predanost pružanju dodatne podrške preduzećima i izvoznicima, s ciljem olakšanja njihovog poslovanja i poticanja rasta našeg privrednog sektora. Subvencioniranjem dijela kamate i garancijama koje izdaje Razvojna Banka FBIH putem Kreditno-garantnog programa, želimo osigurati da naši privrednici imaju povoljne uslove za unapređenje svojih poslovnih aktivnosti i proširenje svojih kapaciteta, kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu. Zajedno sa Razvojnom bankom FBiH također aktivno radimo na kreiranju novih vidova podrške kako bismo osigurali da naši privrednici imaju sve potrebne alate i podršku za postizanje uspjeha na tržištu.” naglasio je ministar Lakić.

 

Podijelite objavu, izaberite platformu!