Nastavak suradnje Udruženja poslodavaca i Razvojne banke FBiH

07/06/2021

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović i predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH Semir Fejzić na sastanku održanom 2. juna 2021. godine u Sarajevu razgovarali su o nastavku saradnje intenzivnije upostavljene u 2020. godini između ove dvije institucije.

Posebna pažnja obratila se na Garancijski fond, nove kreditno-garantne programe i potencijalne efekte i ograničenja koja bi se eventualno mogla pojaviti kod privrednih subjekata.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović je izrazio zadovoljstvo što je Razvojna banka FBiH počela da vrši svoju funkciju u punom kapacitetu i što su joj povjereni novi poslovi od Vlade FBiH-Garancijski fond i od Svjetske banke-Projekat za oporavak i podršku kompanijama/poslovnim subjektima u BiH.

Također, izrazio je očekivanje da će, zbog stimulativne mjere Vlade FBiH koja se odnosi na subvenciju kamata i zbog unapređenja kreditno-garantnih programa, potencijal Garancijskog fonda privrednici više koristit i da će isti dati značajno bolje rezultate nego do sada.

Predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH Semir Fejzić istakao je značaj dobre saradnje između Razvojne banke FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH. Naveo je da će Razvojna banka FBiH u svojim politikama i planovima uvažiti stavove Udruženja poslodavaca FBiH koji mogu unaprijedi rad i poslovanje Banke.

Predstavio je i nove projekte gdje bi Razvojna banka FBiH osim postojećih kreditnih linija imala u ponudi i kreditiranje IT sektora, kreditiranje projekata za obnovljive izvore energije.

Obostrano je iskazan interes da se u kontinuitetu održavaju sastanci Udruženja poslodavca FBiH i Razvojne banke FBiH i da se razmjenjuju informacije, te daju prijedlozi privrednika putem Udruženja poslodavaca FBiH, kako bi u krizom i postkriznom vremenu Razvojna banka FBiH bila što bliža i korisnija privredi i na neki način prvi alat Vlade FBiH putem kojeg bi privrednici ostvarili olakšice za lakše poslovanje u vidu povoljnijih kredita.

Podijelite objavu, izaberite platformu!