MB Pilana iz Odžaka nastala je 1980. godine kao mali porodični biznis. Danas se ova firma bavi primarnom preradom drveta, a ima više od 10 uposlenih.

– Preko 50% bili smo izvoznici za zemlje Zapadnog Balkana. Izvoz, prerada to je naša djelatnost. Sad smo malo pogođeni pandemijom, ali uspijevamo da to održimo. Orijentirani smo sve za izvoz. Međutim malo smo usporeni, ali i dalje radimo i uspijevamo da opstajemo i normalno radimo – kazao je Josip Brezonjić, uposlenik MB Pilana.

Iz godine u godinu u pilani se povećava kako kapacitet rada tako i broj uspolenih. Mjesečni kapacitet je 500 kubika prerađenog drveta. Velika odskočna daska u poslovanju bio im je kredit Razvojne banke Federacije BiH, s kojim su uspjeli ugraditi neophodne sušionice.

– Imali smo kotlovnice i sušione prije saradnje sa Razvojnom bankom. Sad imamo dodatne tri velike sušione i postojeće nadstrešnice za pripremu pred sušenje daske. To smo sve sa sredstvima Razvojne banke omogućili i ostvarili – naglasio je Brezonjić.

Jedan od manjih kredita koji je dao veliki efekat je upravo ovaj koji je odobren MB Pilani iz Odžaka, kazao je prilikom posjete Semir Fejzić, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH. Istakao je kako je Razvojna banka jako zadovoljna postignutim rezultatima ove male, ali po uspješnosti velike firme.

– To je krunisano i Međunarodnim certifikatom za kvalitet, a i sam prostor Pilane vidi se da je uređen prostor i da je ovo jedna prava domaćinska firma koju i dalje treba podržavati – istakao je Semir Fejzić, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

 Budući da je Banka zadovoljna kreditom, a korisnik uslugom, na obostrano zadovoljstvo saradnja će se nastaviti i u narednom periodu.

– Trenutno smo u daljem proširivanju. Malo smo orijentirani i na biomasu, proizvodnju euro paleta. Dopunjavat ćemo se još uz ovo, proširivat i kapacitet radne snage – naglasio je Josip Brezonjić, uposlenik MB Pilana.

Prilikom posjete Fejzić je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima te naglasio da je to što se vidi dodatni motiv za saranju i da se na ovakav način trebaju širiti pozitivne priče.