Izvor: vlada-hnz-k.ba

Vlada HNŽ s Razvojnom bankom FBiH o otvaranju nove kreditne linije za potporu gospodarstvu

22/04/2022

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade, Adnan Faladžić, ministar financija, Željko Laketić, ministar gospodarstva, Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Marko Arapović, predstojnik Ureda predsjednika Vlade i Damir Jerković, predsjednik Povjerenstva za nadzor kreditnih sredstava Hercegovačko-neretvanske županije susreli su se danas u sjedištu Vlade HNŽ s predstavnicima Razvojne banke F BiH  Mersihom Slipičević, v.d. predsjednice Uprave, Lukom Čelanom, v.d. potpredsjednika Uprave i Daliborom Milinkovićem, v.d. izvršnog direktora za projekte i razvoj.

Tijekom sastanka istaknuta je dosadašnja uspješna suradnja, te je razgovarano o budućim zajedničkim aktivnostima usmjerenim na potporu gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

„Hercegovačko-neretvanska županija je bila prva Županija u F BiH koja je sklopila Protokol o suradnji s Razvojnom bankom F BiH u svezi s kreditnom linijom za likvidnost gospodarstvenicima  i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom virusnog oboljenja COVID-19. Tim Protokolom omogućili smo  pojedinačne kredite u iznosu do 500.000,00 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci za što se Vlada HNŽ obvezala plaćati fiksnu kamatu od 2% godišnje dok se Razvojna banka odrekla naknade za obradu kredita.

Ovim Protokolom smo nastojali da gospodarstvenicima pomognemo da prežive COVID krizu koju nitko nije mogao predvidjeti. Također, na sjednici Vlade razmotrili smo Izvješće o radu Povjerenstva za nadzor kreditnih sredstava u kome je istaknuto kako je proveden javni poziv za dodjelu kredita na koji se javio 81 poslovni subjekt, a do sada je odobreno kreditiranje njih 24 za koje će Vlada u cijelosti subvencionirati kamate“, kazao je predsjednik Herceg naglasivši i to kako je zanimanje gospodarstvenika za takve vrlo povoljne aranžmane bilo iznimno.

”Kao rezultat dobre suradnje, Vlada HNŽ s Razvojnom bankom F BiH želi usuglasiti nove modele pomoći koji će potaknuti gospodarske aktivnosti u HNŽ, posebice u sektorima turizma, poljoprivrede, izvozno orijentiranim poduzećima te potaknuti nova upošljavanja, a što su strateške odrednice Vlade HNŽ sukladno usvojenim strateškim dokumentima, odnosno integralnoj Strategiji razvitka HNŽ i Strategiji ruralnog razvitka HNŽ koje traju do 2027. godine. U tu svrhu, Vlada HNŽ je zadužila Povjerenstvo za nadzor kreditnih sredstava da poduzmu aktivnosti oko potpisivanja novog Protokola s Razvojnom bankom F BiH za subvencioniranje kamata kroz određene kreditne linije u cilju potpora poslovnim subjektima s područja HNŽ”, zaključio je predsjednik Herceg.

”Mi smo već obavili razgovore s vašim Povjerenstvom i dali smo svoj prijedlog za novi Protokol o suradnji s operativnim kreditnim linijama i uvjetima kreditiranja. Naime, radi se o 14 operativnih kreditnih linija Razvojne banke F BiH koje su na raspolaganju gospodarstvu”, kazala je v.d. predsjednice Uprave Mersiha Slipičević.

U tom kontekstu, izražena je obostrana spremnost da se nastave potrebne aktivnosti oko potpisivanja novog Protokola kako bi se što većem broju poslovnih subjekata omogućilo kreditiranje po povoljnim uvjetima.

https://www.vlada-hnz-k.ba/hr/vlada-hnz-s-razvojnom-bankom-f-bih-o-otvaranju-nove-kreditne-linije-za-potporu-gospodarstvu

Podijelite objavu, izaberite platformu!