Your Content Goes Here

Planjax – Mjesto gdje počinje priča o knjizi i traje već 33 godine

12/03/2021

Ovdje počinje priča o knjizi i traje već 33 godine. Biznis porodice Planjac datira još od davne 1988. godine kada je formirana Književna zajednica „Studenac“ u Tešnju, zatim izdavačko preduzeće „Mak Dizdar“ te izdavačko štamparsko knjižarsko preduzeće Planjax. Djeca, ali i oni stariji širom cijele Bosne i Hercegovine tri decenije zaredom mogu uživati u svojim knjigama i udžbenicima zahvaljujući upravo Planjax-u.

– U periodu od 33 godine izrasli smo u jednu od vodećih kompanija ove vrste. Mi godišnje štampamo oko 200 hiljada primjeraka knjiga autora sa kompletnog prostora BiH, stotinjak hiljada udžbenika te pola miliona primjeraka Đerdana. Među našim partnerima su skoro sve vodeće firme u BiH. Ono čime se možemo pohvaliti jeste to što opstajemo u vremenu i prostoru koje nije dobro za knjigu koja se smatra robom druge vrste. U tom periodu smo uradili mnogo, 200 hiljada knjiga godišnje, pored toga sav dio ambalaže kartonske, poslovne galanterije – rokovnika, kalendara, etikete. Opstajemo i pozicionirali smo se na  tržištu u sam vrh – kazao je Bajruzin Hajro Planjac, osnivač izdavačko štamparsko grafičke kuće Planjax.

Na hiljade vrijednih kupaca prepoznalo je kvalitet, rad i trud. Cijeli period rasta kompanije, pratili su i mnogobrojni krediti, čija su sredstva bila utrošena za izgradnje hala, modernizaciju opreme i mašina. Svoju značajnu ulogu u ovome imala je i Razvojna banka Federacije BiH za koju je Planjax saznao slučajno prije četiri godine.

– I prije četiri-pet godina sredstvima Razvojne banke kupili smo jednu moćnu mašinu koja štampa u oba prolaza i radi vrlo kvalitetno. Prije korone uz pomoć Razvojne banke instalirali smo i moćnu četverobojnu mašinu, vrlo mladu i jednu od boljih u BiH. Vrijeme korone smo proveli radeći udžbenike za osnovne škole u BiH, čak smo nedostatak posla u koroni nadomjestili ovom mašinom s kojom radimo mnogo brže, jeftinije i kvalitetnije sav dio proizvoda – istakao je Planjac.

– Vrlo značajno je da Razvojna banka ulaže i u taj biznis na prostoru Federacije BiH, radi svih poslova koje oni obavljaju u smislu štampanja za obrazovanje, školstvo, biblioteke itd. I sigurno da ćemo i u budućem periodu širiti saradnju sa društvom u kojem se danas nalazimo – rekao je Suvad Ibranović, rukovodilac poslovnice Razvojne banke Federacije BiH u Zenici.

Ova pozitivna priča, složni su i iz Planjax-a ali i Uprave Razvojne banke Federacije BiH na čelu sa v.d. predsjednikom dr. sc. Semirom Fejzićem nastavit će se u narednom periodu na zadovoljstvo i jednih i drugih, kako bi i buduće generacije ostarile sa najkvalitetnijim knjigama i udžbenicima.

 

Your Content Goes Here

Podijelite objavu, izaberite platformu!