Izvor: bljesak.info

Vlada FBiH odobrila prve kredite za pomoć oporavka gospodarstva

02/12/2020

Krediti plasirani u okviru kreditno-garantnih programa imaju za cilj očuvanje radnih mjesta, održavanje proizvodnje i izvoza, osiguranje sredstava likvidnosti i osiguranje stabilnog poslovanja.

Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 12. 2020. u 10:23 Fena Garancijski fond koji je Vlada Federacije BiH uspostavila pri Razvojnoj banci Federacije BiH, kao mjera poticaju oporavka gospodarstva, stavljen je u svoju punu funkciju. Podržano je osam kreditnih zahtjeva gospodarstvenicima u okviru kreditno-garantnih programa, te osigurane garancije za kredite u iznosu od 13.295.000 KM.

Krediti plasirani u okviru kreditno-garantnih programa imaju za cilj očuvanje radnih mjesta, održavanje proizvodnje i izvoza, osiguranje sredstava likvidnosti i osiguranje stabilnog poslovanja.

V.d. predsjednik uprave Razvojne banke Federacije BiH Semir Fejzić ističe da je s jučerašnjim danom odobreno osam garancija gospodarskim subjektima, te da je nakon potpisanih ugovora o poslovnoj suradnji s komercijalnim bankama, Garancijski fond Vlade Federacije BiH pri Razvojnoj banci ovih dana aktiviran u punom kapacitetu.

”Podržali smo osam kreditnih zahtjeva gospodarskim subjektima, te osigurali garancije za njihove kredite po kreditno garantnim programima u ukupnom iznosu od 6.647.500 KM. Garancija osigurava 50 posto ukupnog iznosa odobrenog kredita, a prvih osam odobrenih su iz kreditno-garantnog programa za izvoznike. Namjena odobrenih kredita je financiranje obrtnih i nabavku stalnih sredstava. Mi u narednim danima očekujemo dosta zahtjeva. Sve to govori o opravdanosti poteza Vlade FBiH za formiranjem ovog fonda, kazao je Fejzić.

Garancije Fonda namijenjene su jačanju kreditnog potencijala poduzetnika za osiguranje izvora financiranja s ciljem ublažavanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom na gospodarstvo FBiH i stvaranju uvjeta za održivi rast gospodarstva i zapošljavanje.

”Riječ je o izuzetno važnom instrumentu Vlade FBiH za dugoročnu podršku gospodarskim aktivnostima, odnosno poticaju oporavka gospodarstva. Garancije fonda Razvojna banka FBiH izdaje krajnjim korisnicima i služe kao dio osiguranja kredita koji poduzetnici koriste kod komercijalnih banaka. Namjena kredita koje komercijalna banka odobravaju poduzetnicima, odnosi se na pet kreditno-garantnih programa koje je usvojila Vlada FBiH. Komercijalna banka iz vlastitih izvora osigurava sredstva kredita, a Razvojna banka izdaje garancije iz Garancijskog fonda za osiguranje dijela tih kredita, pojasnio je Fejzić.

Garancije fonda mogu se isključivo odobravati za kreditno-garantne programe namijenjene za obrtnike i ostale samostalne gospodarske djelatnosti, potom za mikro, mala i srednja poduzeća, te poljoprivredu i prehrambenu industriju, velika poduzeća i izvoznike.

Fejzić također ističe da je prethodno Razvojna banka s 10 komercijalnih banaka potpisala ugovore o poslovnoj suradnji, čime je aktivirala sredstva Garancijskog fonda i omogućila bankama odobravanje kredita privrednicima i obrtnicima uz korištenje garancije Garancijskog fonda kao instrumenta osiguranja 50 posto odobrenog kredita.

Vlada FBiH je za ovaj fond osigurala ukupno 100 milijuna KM sredstava, koja služe kao izvor za garancije koje će Razvojna banka Federacije BiH, u ime Vlade Federacije BiH izdavati poduzetnicima tj. korisnicima kredita odobrenih kod komercijalnih banaka. Garantni potencijal je peterostruko veći, odnosno iznosi 500 milijuna KM.

https://www.bljesak.info/gospodarstvo/ulaganja/vlada-bih-odobrila-prve-kredite-za-pomoc-oporavka-gospodarstva/331427

Podijelite objavu, izaberite platformu!