Svjetlana Topić iz Orašja i njen suprug skladištenjem se bave 15 godina. 2014. godine pokrenuli su vlastiti biznis i otvorili firmu Animus BD. U malom iznajmljenom prostoru, krenuli su od ničega i opstaju do dan danas.

Bavimo se transportom robe. Imamo skladište građevinskog materijala. Ovdje u planu imamo otvoriti kancelarije koje ćemo iznajmljivati, dolje će biti prodajni prostor i hale. Mi sad to ništa nemamo, sad imamo samo ono grubo za kuću naglasila je Svjetlana Topić, Animus BD.

Procijenjena vrijednost cijelog projekta je preko milion KM. Do sada su Svjetlana i njen muž uložili više od pola miliona maraka. Sva sredstva uložili su sami, a sada im je potrebna pomoć Razvojne banke Federacije BiH, jer sami ne mogu nastaviti dalje.

– Razvojna banka je tu da uskoči za nove korisnike. Raduje me da su prepoznali filozofiju rada i da su prepoznali da smo najpovoljniji na bankarskom tržištu i da su nam se obratili za kreditna sredstva – istakao je Semir Fejzić, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH. 

A da su krediti povoljni i pristupačni govore i sami klijenti. Iako su se prvi put odlučili na kredit kod Razvojne banke Federacije BiH, mnogo je olakšica koje će im pomoći u narednom periodu.

– Puno nam znači grace period od dvije godine. To je meni prevagnulo. Kada mi to sve pustimo u pogon, nama treba robe u vrijednosti od milion maraka. Puno će mi značit da se to sve obrne, pa da mogu platit obaveze sve, da ne moram iz prodanog platit kredit, a nemam s čim kupit drugu roba – dodala je Svjetlana Topić, Animus BD.

Kraj radova i puštanje objekta u funkciju očekuje se 1. aprila 2021. godine.