Uprkos pandemiji Korona virusa kompanija B Krug iz Livna nastavila snažno rasti: Nastavljamo se širiti

10/03/2021

Uprava Razvojne banke Federacije BiH na čelu sa v.d. predsjednikom Uprave dr. sc. Semirom Fejzićem obišla je proizvodne pogone kompanije B Krug u Livnu. Kompanija B Krug iz Livna relativno je mlada firma koja na tržištu opstaje od 2012. godine. U početku se bavila prodajom, distribucijom i montažom građevinske stolarije koju su proizvodili drugi dobavljači po njihovim narudžbama.

Od 2012. kontinuirano rastemo preko 50 posto na godišnjoj bazi, kako prihodima tako i djelatnicima. 2019. godine javila se potreba gdje nismo mogli ovisiti o dobavljačima, pa smo ušli u investiciju pokretanja vlastitog proizvodnog pogona za proizvodnju PVC aluminijske stolarije te uz to i čelične bravarije – kazao je Stipe Krišto, vlasnik i direktor firme B Krug Livno. 

Firma B Krug danas zajedno sa firmom u Hrvatskoj broji oko 40 radnika. Preko 80 posto proizvoda kompanija B Krug izvozi na tržište Hrvatske i Njemačke, a uskoro će se plasman njihovih proizvoda proširiti i na tržište Švicarske.

Pokretanjem novog proizvodnog pogona kojeg smo danas obišli u prvoj fazi tvornica će upošljavati 60 radnika. S obzirom da se nalazimo u godini u kojoj je sve neizvijesno mi smo uspjeli nastaviti snažno svoj rast i napravili smo povećanje prodaje za preko 50 posto i povećanje broja djelatnika za sto posto. U cijeloj novoj investiciji imali smo partnera UNDP. Preko Razvojne banke Federacije BiH imali smo saradnju sa UNDP-om na projektu Dijaspora za razvoj gdje smo sufinansirali nabavku novog rezno-obradnog centra, a njime smo povećali naše kapacitete, poboljšali kvalitet proizvoda, smanjili ljudski faktor u cijeloj proizvodnji. Naša obaveza prema njima je bila da ćemo uposliti 12 novih djelatnika, a mi smo uposlili 14 – naglasio je Krišto. 

B Krug Livno je naš partner, ali nije korisnik kreditnih sredstava, to znači da već drugu godinu Razvojna banka FBiH koristi usluge UNDP-a i razvojnog programa Švicarske Vlade. I ova kompanija aplicirala je na tu razvojnu liniju i uz našu pomoć grant sredstva su omogućena i dobili su mogućnost bespovratnih sredstava. Moram da naglasim da imamo veliki broj tvrtki koje koriste ove usluge. Nastojimo što više Razvojnu banku Federacije BiH pozicionirati prema ovim institucijama, a sada smo i u pregovorima sa Svjetskom bankom i MMF-om te EBRD-om – istakao je Dalibor Milinković, v.d. izvršnog direktora za projekte i razvoj Razvojne banke Federacije BiH. 

– Svakako imamo u planu nasatavak saradnje sa Razvojnom bankom na budućim projektima koje planiramo – kazao je Stipe Krišto, vlasnik i direktor firme B Krug Livno.

 

Podijelite objavu, izaberite platformu!