Unapređenje suradnje Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Razvojne banke FBiH

05/02/2024

Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Hrvoje Čuvalo posjetio je Razvojnu banku Federacije BiH s ciljem dublje razmjene iskustava i unapređenja suradnje između ove dvije institucije.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak osnovana je 1992. godine kao razvojna i izvozna banka te izvozno-kreditna agencija Republike Hrvatske čija je osnovna zadaća poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva. Kreditiranjem, ulaganjem u fondove rizičnog kapitala, osiguranjem izvoza od političkih i komercijalnih rizika, HBOR gradi mostove između poduzetničkih ideja i njihovih ostvarenja s ciljem osnaživanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Posebnu pažnju posvećuju uspostavljanju i održavanju uspješnih odnosa s međunarodnim financijskim institucijama, razvojnim bankama, izvozno-kreditnim agencijama te poslovnim bankama, saopćeno je iz Razvojne banke FBiH.

HBOR je već dugi niz godina, od 2007. član Europskog udruženja javnih banaka (EAPB) u kojem je Hrvoje Čuvalo član Upravnog vijeća, a kojem se u budućem period želi priključiti i Razvojna banka FBiH. Generalni tajnik EAPB-a, Marcel Roy, bio je u nedavnom posjetu Razvojnoj banci FBiH.

Razmjena iskustava i znanja koje HBOR ostvaruje kao dugogodišnji član ovog i drugih evropskih udruženja (poput ELTI-a) bio je jedan od fokusa ovog susreta.

– Susret sa gospodinom Čuvalom, predsjednikom Uprave HBOR-a iniciran je odmah nakon našeg nedavnog susreta s predstavnicima Europskog udruženja javnih banaka, kako bismo razmijenili informacije i iskustva o benefitima članstva u ovo renomirano udruženje. HBOR je dugogodišnji član ovog, ali i drugih europskih udruženja i ovom prilikom smo dobili korisne informacije o načinu pristupanja u njih, benefitima i suradnji sa drugim članicama. Pored toga, razgovarali smo i o budućim načinima međusobne suradnje ove dvije institucije – izjavio je Borislav Trlin, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH.

Tijekom ovog susreta, razgovaralo se i o samom poslovanju, funkcioniranju i ključnim projektima HBOR-a kao jedne od najprepoznatljivijih financijskih institucija u regiji. Dogovoreno je i to da će sljedeći posjet biti u Zagrebu od predstavnika Razvojne banke FBiH kolegama u HBOR-u kako bi se dalje potaknula razmjena znanja i iskustava, navodi se u saopćenju.

Podijelite objavu, izaberite platformu!