Izvor: federalna.ba

Tešanjski poduzetnici optimistični nakon novih kreditnih linija Razvojne banke

07/02/2020

Informacija da Razvojna banka FBiH od prvog januara ove godine nudi široku paletu povoljnih kreditnih linija namijenjenih kako za javni sektor i infrastrukturne projekte, tako i za izvozno orijentirane firme i poljoprivrednike, pozdravljena je i od strane tešanjskih poduzetnika. Do sada su i ovdašnji privrednici, u nedostatku strateških razvojnih kredita, često bili prinuđeni da posegnu za nepovoljnim komercijalnim kreditima koji su, zbog visokih kamata i kratkih rokova otplate, negativno utjecali na konkurentnost domaćih kompanija.

Sudeći prema povoljnim kreditnim linijama koje je Razvojna banka FBiH početkom godine kreirala i stavila na raspolaganje domaćoj privredi i javnom sektoru, i među tešanjskim poduzetnicima ima razloga za optimizam.

„Prije svega Razvojna banka, kako smo mi pratili i gledali njen rad, ima super programe koji će sigurno biti interensantni kako tešanjskoj privredi, tako i privredi BiH i cjelosti“, rekao je Dženis Mević, poduzetnik iz Tešnja.

Na inicijativu Tešanjske razvojne agencije predstavnici Razvojne banke su korisnicima u Tešnju prezentirali nove, povoljne kreditne linije.

„Mi smo izuzetno ponosni na činjenicu da su ove kreditne linije koje su izuzetno povoljne, neuporedivo u odnosu na komercijalne banke usmjerene prema firmama koje su izvoznici i koje su dominantne na području općine Tešanj“, kaže dr. Ismar Alagić, direktor Tešanjske razvojne agencije.

„Znači, imamo mogućnost kreditiranja i općinskih projekata, bitnih infrastrukturnih do mikrobiznisa. Znači jednu veoma široku lepezu proizvoda sa naglaskom na izvoznike gdje imamo tri kreditne linije i s naglaskom na poljoprivednike gdje imamo dvije izuzetno povoljne kreditne linije uz grant sredstva“, rekao je dr. Demir Fejzić, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH.

Uz podršku Razvojne agencije tim srednjoškolaca je kreirao jedinstvenu web platformu „Tešanj conected“ koja ima za cilj povezati tržište rada s potrebama privrede.

„Mogu radnici pretraživati objave za svoj posao. Znači mogu ući u pretražilicu i ukucati programer. I njima će izaći svi poslovi vezani za programere. Takođe mogu firme pretraživati radnike. Ukucati programer i izaći će im lista svih programera koji su prijavljeni“, kaže Harun Bajrić, član tima platforme Tešanj conected.

Nove kreditne linije Razvojne banke, uz povolljne kamatne stope i rokove otplate, već su dostupne privrednicima, javnom sektoru i poljoprivrednicima u FBiH.

Podijelite objavu, izaberite platformu!