Šumski plod – Prozor Rama od male porodične firme do svjetskog izvoznika

15/03/2021

Firma Šumski plod Prozor Rama osnovana je 2000. godine. Tada je krenula proizvodnja, otkup i prerada poljoprivrednih proizvoda. Značaj i akcenat dati su na jagodičasto voće, gljive, šumske plodove i ljekovito bilje.

Mi radimo i ostale poljoprivredne proizvode i trenutno smo jedina otkupna stanica u Hercegovini. Prošli smo kroz težak put razvoja. Od jedne male porodične firme danas smo došli do firme koja ima trenutne skladišne kapacitete negdje oko dvije hiljade tona zamrznutog programa. Pored toga radimo i suhi i svježi program, tako da s te strane u 2016. godini došli smo na promet od 3,5 miliona maraka – kazao je Mirza Đogić, vlasnik i direktor firme Šumski plod, Prozor Rama.

Sve su to proizvodi koje je teško otkupiti, preraditi, skladištiti i na kraju prodati. U 2019. godini ova kompanija uspjela je izvesti 73 posto svojih proizvoda. Trenutno je ovo jako stabilna firma koja se na sadašnjim uspjesima ne misli zadržati, a upošljavanje novih radnika im je primarni cilj.

– Povećali smo broj uposlenih i trenutno imamo 14 stalno zaposlenih i 30 sezonskih radnika. Tu se ne mislimo zaustavljati, želimo povećati broj uposlenih ali i broj kooperanata kojih trenutno imamo oko 500 za jagodičasto voće plus svoje dobavljače šumskih plodova i gljiva, negdje oko 300 porodica je vezano za šumske plodove. Otkupljujemo od Nevesinja, Gruda, Drinovaca, Širokog Brijega, Konjica, Jablanice…Sem ovog pogona imamo i pogon u Butorvić Polju gdje direktno na terenu se prihvataju proizvodi i imamo tu instaliranu hladnjaču i sušare gdje na licu mjesta vršimo obradu sirovine i skladištenje, tako da želimo što je moguće bolje da sačuvamo naš proizvod – naglasio je Đogić.

Kao i svaka kompanija tokom svog poslovanja i Šumski plod nalazio se u teškim situacijama. Tako su u 2016. godini naišli na veliku krizu te su pomoć potražili kod Razvojne banke Federacije BiH.

– U određenoj mjeri Razvojna banka nas je vratila iz mrtvih, a mi smo njihovim sredstvima uspjeli stabilizovati firmu i već u prošloj godini smo iskazali značajan dobitak unutar firme. S te strane moramo iskazati zadovoljstvo što smo klijenti Razvojne banke, jer smo situaciju iz temelja promijenili u našoj firmi. Naravno da sarađujemo i želimo produbiti našu saradnju – rekao je vlasnik i direktor firme Šumski plod, Prozor Rama.

 Sa firmom Šumski plod sarađujemo uspješno nešto više od pet godina. Firma je izvozno orijentirana što je nama kao razvojnom bankarstvu jako bitna komponenta. Osim toga bave se i vlastitom proizvodnjom, skladištenjem, otkupom, preradom i izvozom finalnih proizvoda. Što je jako bitno s aspekta razvojnog bankarstva jeste da firma ima kooperante sa cijele Hercegovine, ima više od 500 kooperanata s kojima svake godine sklapa ugovore i izvršava finansijske obaveze. Treba napomenuti i da prema Razvojnoj banci izvršava svoje obaveze uredno – istakao je Borislav Trlin, direktor Sektora za istraživanje i razvoj Razvojne banke Federacije BiH.

 

 

Podijelite objavu, izaberite platformu!