Sredstvima Razvojne banke Federacije BiH firma Smrča iz Bosanske Krupe digla se iz pepela

09/02/2021

Kompanija Smrča porodična je firma koja datira još od 1988. godine. Tokom rata bavila se proizvodnjom pogrebne opreme za šehide Bosanske Krupe.

– Poslije rata produžavamo svoju proizvodnju. Krenuli smo od nule. U ratu je sve devastirano. Danas zapošljavamo do 45 ljudi. Došli smo do maksimalnog iskorištavanja drveta. Radimo finale, pelet. Od finala radimo masivni namještaj koji izvozimo u Englesku. Prošle godine firma je imala veliku nesreću. Izgorjela nam je tvornica peleta. Otišle su mašine, kamioni, viljuškari. Bili smo u teškoj situaciji. Sad smo stali na noge zahvaljujući rođacima, prijateljima, kumovima.. Vjerujte da sam se iznenadio da ima tako dobrih ljudi koji su mi u problemima pomogli. Zahvaljujem se Razvojnoj banci. Oni su imali razumijevanja. Sad smo kompletirali modernu proizvodnju, veći kapacitet – kazao je Zahid Mujić, suvlasnik firme Smrča.

Ovo je bila prva saradnja kompanije Smrča sa Razvojnom bankom Federacije BiH.

Danas imamo priliku da se uvjerimo kako izgleda potpuno novo postrojenje, sa novom tehnologijom koja je značajno unaprijedila rad i povećala proizvodne kapacitete. Uspjeli smo sačuvati firmu koja je imala dugu tradiciju u ovoj djelatnosti. Jako smo ponosni na ovaj projekat i mislim da smo ovdje uspjeli sačuvati značajan broj radnih mjesta, a isto tako ova firma je ostala da se širi ne samo na područje BiH nego i na zahtjevna tržišta – istakao je dr. sc. Semir Fejzić, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

 

 

Podijelite objavu, izaberite platformu!