Razvojna banka FBiH i Intesa Sanpaolo Banka potpisale Ugovor o supsidijarnom finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća

14/07/2023

Potpisivanje ugovora RBFBiH i Intesa banke

U izazovnom i turbulentnom vremenu, nastavlja se pomagati mikro, malim i srednjim preduzećima  s ciljem jačanja njihove konkurentnosti, te promocije rasta i razvoja njihovih poslovnih aktivnosti.  S tim u vezi Razvojna banka FBiH i Intesa Sanpaolo Banka su potpisale Ugovor o supsidijarnom finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća, čime se Intesa Sanpaolo Banka pridružila sprovođenju projekta Svjetske banke pod nazivom „Projekat oporavka i podrške kompanijama-poslovnim subjektima u BiH“. Navedeni Projekat  realizira se putem Razvojne banke FBiH a ukupna vrijednost projekta iznosi 33.600 miliona eura od čega se na Kreditnu liniju namjenjenu pružanju subsidijarnog finansiranja za odabrane finansijske institucije koje učestvuju u realizaciji Projekta (banke, mikrokreditne organizacije, leasing društva) odnosi 30.416.000 EUR.

„Intesa Sanpaolo Banka je ponosna što je finansijski učesnik u ovom projektu i što ima priliku biti podrška razvoju bh. privrede. Ostajemo predani našoj misiji da budemo pouzdan partner za kompanije u Bosni i Hercegovini i da zajedno doprinesemo stvaranju održivog ekonomskog rasta i prosperiteta. Održivi razvoj zajednice i jačanje lokalne ekonomije su prioriteti koje aktivno slijedimo“, izjavio je Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke.

Razvojna banka FBiH i Intesa Sanpaolo Banka će nastaviti raditi zajedno u partnerskim odnosima na novim projektima, a sve u cilju podrške stabilnosti bh. privredi.

„Zadovoljstvo nam je što se Projekat sa Svjetskom bankom realizira preko Razvojne banke FBiH. Sigurni smo da će se pozitivni efekti ovog Projekta pokazati u narednom periodu kroz razvoj manje razvijenih područja u Federaciji i kroz bolje pozicioniranje krajnjih korisnika na tržištu, a koji dolaze iz segmenta mikro, malih i srednjih preduzeća“, istakla je predsjednica Uprave Ravojne banke FBiH doc. dr. sci. Mersiha Slipičević.

Kroz ovaj Projekat bit će plasirana kreditna linija koja kompanijama omogućava finansiranje po povoljnim uslovima na period do 12 godina, a  namijenjena je  mikro, malim i srednjim preduzećima koja su imala pad bruto prometa/obrta od najmanje 20% u drugom tromjesečju 2020. godine u poređenju sa drugim tromjesečjem 2019. godine ili smanjenje bruto prihoda u tekućoj fiskalnoj godini u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu. Dodatno kreditna linija je dostupna kompanijama čije su vlasnice žene, te mladim kompanijama i kompanijama u manje razvijenim regijama.

Podijelite vijest, izaberite platformu!