Razvojna banka Federacije BiH započela postupak potpisivanja ugovora o supsidijarnom finansiranju u cilju provođenja Projekta Svjetske banke

12/04/2023

Mnoge firme u Federaciji BiH suočavaju se sa raznim problemima/izazovima  u poslovanju usljed kriza izazvanih zbog djelovanja pandemije korona virusa, globalne političke nestabilnosti, rata u Ukrajini i energetske krize, inflacije te značajnog rasta EURIBOR-a zbog čega su im pored pomoći domaćih institucija potrebna i sredstva međunarodnih finansijskih institucija.

U tom smislu pozitivne vijesti stižu iz Razvojne banke Federacije BiH, koja u narednom periodu na teritoriji Federacije BiH provodi Projekat Svjetske banke, a koji je namijenjen pružanju podrške oporavku poslovnih subjekata koji su pogođeni ekonomskim uticajem pandemije i to kroz poboljšanje pristupa finansiranju i konsolidovane programe javne podrške.

Projekat se uspostavlja i realizuje putem kreditnog aranžmana Bosne i Hercegovine sa Svjetskom bankom, a ukupna vrijednost Projekta u Federaciji BiH koji se realizirati preko Razvojne banke Federacije BiH  iznosi 30,416 miliona EUR-a.  S tim u vezi Razvojna banka Federacije BiH kreirala je novu Kreditnu liniju – Svjetska banka „Projekat oporavka i podrške firmama – poslovnim subjektima u BiH“ sa jako povoljnim uslovima kreditiranja.

Kreditna linija namijenjena je pružanju supsidijarnog finansiranja za odabrane finansijske institucije koje učestvuju u realizaciji Projekta (banke, mikrokreditne organizacije, leasing društva), a koje će osigurati podzajmove za prihvatljive krajnje korisnike, odnosno mikro, mala i srednja preduzeća.

– Pozitivni efeketi ovog Projekta će se pokazati u narednom periodu kroz jačanje ne samo nerazvijenih područja u Federaciji već i kroz bolje pozicioniranje mikro, malih i srednjih preduzeća na tržištu, modernizaciju, povećanje prihoda/prometa u narednim godinama – istakla je predsjednica Uprave Razvojne banke Federacije BiH doc. dr. sci. Mersiha Slipičević.

Prva finansijska institucija sa kojom je započeo postupak implementacije Projekta jeste Sparkase Leasing d.o.o. Sarajevo sa kojim je Razvojna banka Federacije BiH potpisala ugovor o supsidijarnom finansiranju.

– Velika nam je čast biti dio Projekata kreditnog aranžmana Bosne i Hercegovine sa Svjetskom bankom, a koji se realizirati preko Razvojne banke Federacije BiH sa ciljem poboljšanje pristupa finansiranju i konsolidovane programe javne podrške kroz povoljne izvore finansiranja. Ova sredstva će značajno olakšati investicijske procese našim klijentima tj. primateljima leasinga koji su ujedno i krajnji korisnici ovih sredstava i dolaze iz segmenta mikro, malih i srednja preduzeća te ispunjavaju ostale propisane uvjete za pristup ovim sredstvima. Imajući u vidu veoma kompleksnu aktualnu situaciju na tržištu kapitala u BiH, a koja je pod jakim uticajem globalnih kretanja pri čemu očekujemo dalji rast kamatnih stopa u svijetu i posljedično u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi ova kreditna linija za naše korisnike predstavlja iznimno koristan i atraktivan proizvod kojim će se olakšati investicijski procesi naših klijenata te tako pomoći stabilnosti i razvoju kako naših korisnika a onda a samim tim i lokalne zajednice i BiH društva u cjelini – naglasila je Elma Hošo direktor Sparkase Leasing d.o.o. Sarajevo.

Obzirom na trenutna kretanja na globalnom tržištu kao i očekivani dalji rast kamatnih stopa kako u svijetu tako i u BiH, ova kreditna linija predstavlja trenutno najatraktivniji proizvoda na tržištu sa kamatnom stopom od 0,8 do 1,5% fiksno.

 

Podijelite vijest, izaberite platformu!