Izvor: indikator.ba

Razvojna banka FBiH želi u Evropsko Udruženje javnih banaka

26/01/2024

Predstavnici Razvojne banke FBiH, gospodin Borislav Trlin, v.d. predsjednik Uprave i Dalibor Milinković, v.d. izvršni direktor za projekte i razvoj, susreli su se s delegacijom Evropskog Udruženja javnih banaka (EAPB) kako bi započeli pregovore o aktivnom učlanjenju Razvojne banke FBiH u ovo ugledno udruženje.
Naime, Evropsko Udruženje javnih banaka okuplja 28 članica iz 15 država Evropske unije, uključujući i tri zemlje koje nisu članice EU – Investicionu Razvojnu banku Republike Srpske (BiH), Narodnu Banku Sjeverne Makedonije i Kommunalbanken Norveška.

Članstvo u EAPB omogućava stalnu i intenzivnu razmjenu iskustava, znanja i dobrih praksi između članica u području bankarstva, ekonomske i fiskalne politike kao i usklađenosti s pravilima Evropske unije. Isto tako, ostvarivanje suradnje s ostalim evropskim institucijama, fondovima, bankama, agencijama za financiranje i bankarskim asocijacijama izvan granica Evropske unije jedna je od ključnih aktivnosti. EAPB aktivno zastupa i interese svojih članica putem institucija Evropske unije u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu.

Pregovori su u početnoj fazi, a iz Razvojne banka FBiH s optimizmom gledaju prema budućoj suradnji s EAPB.
U izjavi, Borislav Trlin, v.d. predsjednik Uprave Razvojne Banke FBiH, naglasio je:
– S obzirom na kandidatski status Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, eventualno pridruživanje Evropskom Udruženju javnih banaka predstavlja ključnu priliku za izgradnju mosta između naše banke i evropskih partnera. S dubokim uvjerenjem vjerujem da će uskoro doći vrijeme kada će sve institucije u državi morati pokrenuti aktivnosti usklađivanja sa standardima Evropske unije, a naša želja je da Razvojna banka FBiH, kao banka Vlade FBiH, bude pionir u tom procesu.

https://indikator.ba/EKONOMIJA/ArtMID/420/ArticleID/6058/Razvojna-banka-FBiH-%C5%BEeli-u-Evropsko-Udru%C5%BEenje-javnih-banaka

Podijelite objavu, izaberite platformu!