Razvojna banka FBiH zaključila Ugovor sa UniCredit Bank d.d. Mostar sa najvećim učešćem u Garancijskom fondu

02/10/2020

Predstavnici UniCredit Bank d.d. Mostar potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji sa Razvojnom bankom Federacije BIH, kojim je UniCredit Bank omogućeno korištenje maksimalnog garantnog potencijala FONDA u iznosu do 80 miliona KM, u okviru programa pomoći Vlade Federacije BIH privrednicima u jačanju kreditnog potencijala. Putem komercijalnih banaka se na ovaj način osiguravaju izvori finansiranja, s ciljem ublažavanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom COVID-19 na privredu i stvaranju uslova za održivi rast privrede i zapošljavanje kroz 5 kreditno-garantnih programa Vlade FBIH.

Ugovor reguliše izdavanje garancije na teret FONDA u korist UniCredit Banke, koja odobrava kredite privrednicima za finansiranje likvidnosti i obrtnog kapitala i troškove investiranja manjeg obima, sa rokom otplate do pet godina uključujući period odgode od 18 mjeseci. Program garancije uključuje samo kredite u KM valuti. Garancija osigurava najviše 50% glavnice kredita odobrenog privrednom subjektu, uzimajući u obzir ukupnu izloženost, dok potraživanja po osnovu kamata, naknada i drugih troškova ne podliježu garanciji.

Zaključivanjem ovog Ugovora uspostavljeni su uslovi za odobravanje kredita klijentima uz korištenje garancija Garancijskog fonda Federacije BiH kao instrumenta obezbjeđenja kredita, a na klijenta se prenosi i ukupna korist Garancijskog fonda dodatno u vidu niže kamatne stope i/ili umanjenog kolaterala.

Predsjednica Uprave UniCredit Bank, Amina Mahmutović ovim povodom je izjavila: „Zadovoljstvo nam je biti najveći partner Vlade Federacije i u ovako važnoj kreditnoj liniji, koja je od posebnog značaja za naše privrednike u ovim izazovnim vremenima.  Predani smo podršci lokalnoj ekonomiji, te će ovaj ugovor našim klijetima pojednostaviti obezbjeđivanje sredstava likvidnosti i očuvanje zdravog kapitala. Nastavit ćemo biti u službi naših klijenata i naše zajednice, te uvijek činiti pravu stvar“.

„Razvojna banka FBiH je zaključila Ugovor o poslovnoj saradnji sa UniCredit Bank d.d. Mostar koja je, kao vodeća banka u Bosni i Hercegovini, ocijenjena kao banka sa mogućim najvećim učešešćem u garancijskom potencijalu FONDA. Incijalna sredstva Garancijskog fonda iznose 80 miliona KM, a u narednom periodu, odnosno već početkom oktobra 2020. godine, bit će uvećana za dodatnih 20 miliona. Garancijski potencijal je petorostruko veći, što dodatno potvrđuje važnost i dugoročnost ovog instrumenta pomoći privrednicima i obrtnicima od strane Vlade Federacije BiH, koji se realizuje putem Razvojne banke Fedracije BiH. Zbog značajnog tržišnog učešća u kreditima preduzećima, UniCredit Bank će moći koristiti sredstva FONDA do 20% garantnog potencijala, odnosno do 80 miliona KM“, izjavio je dr. sc. Semir Fejzic, v.d. predsjednik Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

Podsjećamo, Vlada Federacije je usvojila pet (5) kreditno-garantnih programa početkom devetog mjeseca ove godine, s ciljem podrške za mikro, mala i srednja preduzeća, kao i za poljoprivredu i prehrambenu industriju, za velika preduzeća, izvoznike, te obrtničke i ostale samostalne privredne djelatnosti, a u cilju ublažavanja štetnih posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID19.

 

 

Podijelite vijest, izaberite platformu!