Izvor: avaz.ba

Razvojna banka FBiH u Orašju predstavila povoljne kreditne linije, kamatne stope od 2,5 posto

22/04/2022

Predsjednica Uprave Mersiha Slipičević je istakla da ova banka potpuno razumije probleme s kojima se privrednici susreću.

Nakon niza bosanskohercegovačkih gradova, Razvojna banka Federacije BiH predstavila je povoljne kreditne linije i u Orašju.

U ovom gradu je tim povodom održan susret direktora Razvojne banke Federacije BiH, na čelu s doc. dr. sci Mersihom Slipičević, v.d. predsjednicom Uprave Razvojne banke Federacije BiH, sa premijerom Vlade Posavskog kantona Đurom Topićem, ministrom privrede i rada Posavskog kantona Dragutinom Živkovićem, kao i gradonačelnikom Orašja Marijanom Oršolićem.

Rokovi otplate

Razvojna banka Federacije BiH predstavila je nove kreditne linije koje su veoma atraktivne za razvoj bh. privrede, a u narednom periodu posebne pogodnosti mogu ostvariti privrednici, obrtnici, javna preduzeća, javne ustanove, komunalne javne ustanove i druge institucije ukoliko budu investirali u IT sektor, turizam, obnovljive izvore energije, ali i brojne druge privredne grane. Rokovi otplate kredita su od 12 godina, uz grace period 18 mjeseci, i kamatnu stopu od 2,5 posto.

Ovom prilikom v.d. predsjednica Uprave Mersiha Slipičević je istakla da ova banka potpuno razumije probleme s kojima se  privrednici susreću, te su upravo zbog toga kreirali ekskluzivne ponude kreditnih linija, a koje korespondiraju sa Strategijom razvoja FBiH 2021-2027. godine. Istovremeno se nada da će uspjeti zadržati podsticajnu politiku u strateškim granama bh. privrede.

Pomoć privrednicima

– Razvojna banka FBiH sa pojedinim kantonima ima ugovore u kojima kantonalne vlade snose troškove kamata, te na taj način značajno pomažu privrednicima. Upravo zbog toga smo se ovdje i sastali i na obostrano zadovoljstvo ostvarili značajnu saradnju sa Posavskim kantonom i pomoć privrednicima iz ovog dijela BiH – zaključila je Slipičević.

Ministar privrede i rada Posavskog kantona Dragutin Živković je naglasio da je Razvojna banka prezentirala kvalitetne proizvode koji imaju i značajnu socijalnu kategoriju za razliku od proizvoda drugih banaka, te da upravo ovi krediti mogu biti produžena ruka privrednicima i obrtnicima.

 

https://avaz.ba/vijesti/bih/736358/razvojna-banka-fbih-u-orasju-predstavila-povoljne-kreditne-linije-kamatne-stope-od-2-5-posto

Podijelite objavu, izaberite platformu!