Razvojna banka FBiH predstavila nove kreditne linije

21/03/2022

Agencija za lokalni razvoj Prozor-Rama d.o.o.  je u suradnji s Razvojnom bankom Federacije BiH organizirala prezentaciju novih kreditnih linija.

Prezentacija se održala danas, 16. ožujka 2022. godine, u zgradi HE „Rama“ u dvorani za sastanke, a nove kreditne linije su predstavili Dalibor Milinković, član Uprave Razvojne Banke FBiH i Borislav Trlin, direktor sektora za istraživanje i razvoj.

Prisutne su ispred Općine Prozor-Rama pozdravili Danijel Burečić, direktor Agencije za lokalni razvoj i Josip Juričić, zamjenik Načelnika i šef Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije. 

Široka je lepeza trenutne kreditne ponude u Razvojnoj banci, krenuvši od kredita za pripremu izvoza, kreditiranja mikrobiznisa, kreditiranja investicijskih projekata općina, gradova i županija, preko poticanja upošljavanja, dugoročnih kredita za izvoznike, kredita za održavanje uposlenosti do financiranja poljoprivrede uz grant Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Neke nove linije su kredit za energetsku efikastnost, obnovljive izvore energije, turistički sektor ili pak projekte javno-privatnog partnerstva

“Prije svega bih iskoristio priliku da pozdravim sve gospodarstvenike u općini Prozor-Rama. Pogotovo proizvođače i izvoznike. Nedavno smo se družili s gospodarstvenicima u općini, međutim kreirali smo nove kreditne linije koje korespondiraju s aktom Strategija razvoja FBiH 2021.-2027. godina. Želja nam je da poslodavce iz općine Prozor-Rama upoznamo s novim linijama, ali ih podsjetimo i na stare postojeće linije”, kazao je Borislav Trlin za Ramski Vjesnik.

Od start-up-ova do poljoprivrede

Nakon što je urađena rekonstrukcija postojećih kreditnih linija, koje su dugoročne, do 15 godina i grace periodom, razdobljem početnog roka kredita u kojem dužnik nije obvezan započeti s vraćanjem, od 36 mjeseci. “Ono što je kod nas specifično jesu fiksne kamatne stope, tako da smo mi sad valutni rizik, inflacijski rizik i sve druge rizike preuzeli na sebe, tako da su naši partneri oslobođeni takve vrste rizika. Svjedoci smo da se očekuje rast kamatnih stopa, pa i veći nivo inflacije. Nadalje, naše kreditne linije se odnose na investicije u svim oblastima, za mikrobiznise, obrte, start-up-ove i poljoprivredu. Imamo tri kreditne linije za naše izvoznike. Novost je i kreditna linija za turizam. Kamatne stope su fiksne i nastojali smo se prilagoditi svim vrstama djelatnosti u Bosni i Hercegovini”, pojasnio je Trlin za Ramski Vjesnik.

Ova prezentacija bila je prigoda da se u izravnoj komunikaciji s predstavnicima Razvojne Banke FBiH poduzetnici i oni koji to žele biti upoznaju s novim kreditnim linijama ove banke te dobiju sve neophodne informacije.

“Kao što znamo, ekonomska situacija uzrokovana koronavirusom, ali i još od ranije je vrlo složena, da ne kažemo loša. Agencija za lokalni razvoj je prepoznala potrebe domaćih poduzetnika u svim sektorima, pa smo stoga u dogovoru s gospodinom Borislavom Trlinom organizirali današnju prezentaciju”, kazao je Danijel Burečić, direktor Agencije za lokalni razvoj, za Ramski Vjesnik.

Podijelite objavu, izaberite platformu!