Razvojna banka FBiH otpočela pregovore za članstvo u Evropsko Udruženje javnih banaka (EAPB)

25/01/2024

Predstavnici Razvojne banke FBiH, gospodin Borislav Trlin, v.d. Predsjednik Uprave i Dalibor Milinković, v.d. Izvršni direktor za projekte i razvoj, susreli su se s delegacijom Evropskog Udruženja javnih banaka (EAPB) kako bi započeli pregovore o aktivnom učlanjenju Razvojne banke FBiH u ovo ugledno udruženje.

Naime, Evropsko Udruženje javnih banaka okuplja 28 članica iz 15 država Evropske unije, uključujući i tri zemlje koje nisu članice EU – Investicionu Razvojnu banku Republike Srpske, Narodnu Banku Sjeverne Makedonije i Kommunalbanken Norveška.

Članstvo u EAPB omogućava stalnu i intenzivnu razmjenu iskustava, znanja i dobrih praksi između članica u području bankarstva, ekonomske i fiskalne politike kao i usklađenosti s pravilima Evropske unije. Isto tako, ostvarivanje suradnje s ostalim evropskim institucijama, fondovima, bankama, agencijama za financiranje i bankarskim asocijacijama izvan granica Evropske unije jedna je od ključnih aktivnosti. EAPB aktivno zastupa i interese svojih članica putem institucija Evropske unije u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu.

Pregovori su u početnoj fazi, a iz Razvojne banka FBiH s optimizmom gledaju prema budućoj suradnji s EAPB.

U izjavi, Borislav Trlin, v.d. Predsjednik Uprave Razvojne Banke FBiH, naglasio je:

“S obzirom na kandidatski status Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, eventualno pridruživanje Evropskom Udruženju javnih banaka predstavlja ključnu priliku za izgradnju mosta između naše banke i evropskih partnera. S dubokim uvjerenjem vjerujem da će uskoro doći vrijeme kada će sve institucije u državi morati pokrenuti aktivnosti usklađivanja sa standardima Evropske unije, a naša želja je da Razvojna banka FBiH, kao banka Vlade FBiH, bude pionir u tom procesu.”

 

 

Podijelite vijest, izaberite platformu!