Razvojna banka FBiH otpočela pregovore za članstvo u Europskom udruženju javnih banaka (EAPB)

26/01/2024

PredstavniciRBFBIH_EAPB

Naime, Europsko udruženje javnih banaka okuplja 28 članica iz 15 zemalja Europske unije, među kojima su i tri zemlje koje nisu članice EU – Investicijska razvojna banka Republike Srpske, Narodna banka Sjeverne Makedonije i Kommunalbanken Norveška.
Članstvo u EAPB-u omogućuje stalnu i intenzivnu razmjenu iskustava, znanja i dobrih praksi među članicama u području bankarstva, ekonomske i fiskalne politike, kao i usklađenosti s pravilima Europske unije. Jednako tako, suradnja s drugim europskim institucijama, fondovima, bankama, financijskim agencijama i udrugama banaka izvan granica Europske unije jedna je od ključnih aktivnosti. EAPB aktivno zastupa interese svojih članica kroz institucije Europske unije u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu.
Pregovori su u početnoj fazi, a iz Razvojna banka FBiH s optimizmom gledaju prema budućoj suradnji s EAPB.
U svojoj izjavi, Borislav Trlin, v.d. predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH, je naglasio: “S obzirom na kandidatski status Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, eventualno pridruživanje Europskom udruženju javnih banaka predstavlja ključnu priliku za izgradnju mosta između naše banke i europskih partnera. S dubokim uvjerenjem vjerujem da će uskoro doći vrijeme kada će sve institucije u državi morati pokrenuti aktivnosti usklađivanja sa standardima Europske unije, a naša želja je da Razvojna banka FBiH, kao banka Vlade FBiH, bude pionir u tom procesu.”

Podijelite objavu, izaberite platformu!