Izvor: avaz.ba

Razvojna banka FBiH: Dogovorena intenzivnija saradnja s Privrednom komorom

14/03/2022

Ubuduće će na prezentacijama koje Razvojna banka za poslodavce i menadžere organizirae u gradovima širom Federacije BiH, prisustvovati i predstavnici Privredne komore FBiH.

Vršiteljica dužnosti predsjednice Uprave Razvojne banke Federacije BiH Mersiha Slipičević danas je u prostorijama Razvojne banke održala radno-informativni sastanak s predsjednikom Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsadom Jašarspahićem.

Razgovarali su o dosadašnjoj saradnji, trenutnim i planiranim aktivnostima banke. Također, konkretizirano je inteziviranje saradnje kroz tačno definirane modalitete.

Kreiranje novih ideja

Dogovoreno ja da ubuduće na prezentacijama koje Razvojna banka za poslodavce i menadžere organizirae u gradovima širom Federacije BiH, prisustvuju i predstavnici Privredne komore Federacije BiH.

– S druge strane, svim sastancima grupacija Privredne komore Federacije BiH prisustvovat će i predstavnik banke koji će prisutne upoznavati s potencijalima i ponudom banke, planiranim aktivnostima, gdje će zajednički prepoznavati potencijalne probleme, kreirati nove ideje i alate za brzi razvoj privrede u Federaciji BiH – saopćeno je iz Razvojne banke FBiH.

Slipičević i Jašarspahić su razgovarali i o Garancijskom fondu FBiH kojim upravlja Vlada Federacije BiH, a administrira Razvojna banka FBiH, kao i o Strategiji razvoja Federacije BiH, odnosno osnovnim ciljevima, prioritetima i mjerama za realizaciju planiranog.

Razvojna banka FBiH kreirala je nove kreditne linije kao odgovor na postavljene izazove i ciljeve iz ovog dokumenta, o čemu je predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH detaljno upoznat na sastanku.

Dugoročno kreditiranje IT sektora

– Inače, Uprava Razvojne banke Federacije BiH ranije ovog mjeseca predložila, a Nadzorni odbor usvojio set novih kreditnih linija koje korespondiraju sa zacrtanim strateškim ciljevima i prioritetima. Ovim je predviđeno dugoročno kreditiranje IT sektora i digitalne transformacije, poboljšanja energetske efikasnosti, projekata obnovljivih izbora energije, turističkog sektora i javno-privatnog partnerstva.

Na ovaj način Razvojna banka Federacije BiH je među prvima u Federaciji BiH odgovorila na postavljene izazove i zadatke Strategije – navode iz Razvojne banke FBiH.

 

 

https://avaz.ba/vijesti/bih/725780/razvojna-banka-fbih-dogovorena-intenzivnija-saradnja-s-privrednom-komorom

Podijelite objavu, izaberite platformu!