Predstavnici Razvojne banke FBiH na sastanku s Nevenkom Hercegom

17/11/2021

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) primio je u utorak u svom uredu predstavnike Razvojne banke FBiH – Mensuda Bašića, v.d. predsjednika uprave, Dalibora Milinkovića, v.d. izvršnog direktora za projekte i razvoj i Semira Fejzića v.d. izvršnog direktora za upravljanje rizicima.

Tijekom sastanka istaknuta je dosadašnja uspješna suradnja, te se razgovaralo o budućim zajedničkim aktivnostima usmjerenim na potporu gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom covid-19.

– Protekle godine potpisali smo Protokol o suradnji u svezi s kreditnom linijom za likvidnost gospodarstvenicima i obrtnicima u HNŽ-u. Bili smo prva Županija u FBiH koja je potpisala takav Protokol kojim su omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500 tisuća maraka uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci za što fiksnu kamatu od dva posto godišnje plaća Vlada dok se Razvojna banka odrekla naknade za obradu kredita –  kazao je Herceg.

Podsjetio je kako je, kroz Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i potpori ekonomiji na području HNŽ-a tzv. Korona zakon, već izdvojeno 4.740.503,43 maraka za 1833 poslovna subjekta.

– Na nedavnoj sjednici razmotrili smo Izvješće o radu Povjerenstva za nadzor kreditnih sredstava. U izvješću je istaknuto kako je proveden javni poziv za dodjelu kredita na koji se javio 81 poslovni subjekt, a do sada je odobreno kreditiranje njih 24 za koje će Vlada u cijelosti subvencionirati kamate. Također, naglašeno je iznimno zanimanje gospodarstvenika za takve vrlo povoljne aranžmane – istakao je županijski premijer.

U tom kontekstu izražena je obostrana spremnost da se poduzmu potrebne aktivnosti oko potpisivanja novog Protokola kojim bi se, kroz određene kreditne linije, pružila potpora poslovnim subjektima uz uvjet da HNŽ subvencionira iznos sredstava u visini kamate kod COVID kreditne linije, dok bi razliku kamate plaćao korisnik sredstava.

Također, razgovarano je o mogućnostima da se osiguraju kreditna sredstva Razvojne banke za rekonstrukciju Hotela “Ero” za zajednički smještaj županijskih tijela uprave, poručili su iz Vlade HNŽ-a.

Podijelite objavu, izaberite platformu!