Potpisivanje Ugovora o poslovnoj saradnji između Razvojne banke FBiH i Union banke d.d. Sarajevo

01/10/2020

Razvojna banka Federacije BiH započela je postupak potpisivanja ugovora o poslovnoj saradnji sa komercijalnim bankama u cilju provođenja drugog instrumenta pomoći Vlade Federacije BiH privrednicima i obrtnicima od pojave virusnog oboljenja COVID-19.

Potpisivanjem ugovora o poslovnoj saradnji zvanično se i aktivira Garancijski fond Federacije BiH, kojim će upravljati Razvojna banka Federacije BiH. Razvojna banka FBiH će, u ime Federacije BiH, izdavati garancije Garancijskog fonda komercijalnim bankama kao instrument obezbjeđenja 50% glavnice kredita koji komercijalna banka odobri svom klijentu. Korisnici garancija su komercijalne banke na području Federacije BiH koje su ispunile kriterije kvalifikovanosti za učešće u Garancijskom fondu Federacije BiH, a ukupna finansijska korist Garancijskog fonda je na privrednicima i obrtnicima. Naime, komercijalne banke će odobravati kredite krajnjim korisnicima uz korištenje garancije Fonda kao instrumenta obezbjeđenja 50% kredita, uz dodatne povoljnije uslove u vidu i/ili smanjenja kamatne stope i/ili umanjenog kolaterala. Inicijalna sredstva Garancijskog fonda iznose 80 miliona KM, a u narednom periodu, odnosno već početkom oktobra 2020. godine, bit će uvećana za dodatnih 20 miliona KM. Garancijski potencijal je peterostruko veći, što dodatno potvrđuje važnost i dugoročnost ovog instrumenta pomoći privrednicima i obrtnicima od strane Vlade Federacije BiH, koji se realizuje putem Razvojne banke Fedracije BiH.“, izjavio je dr. sc. Semir Fejzić, v.d. predsjednik Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

Prva banka sa kojom je započet postupak potpisivanja ugovora o poslovnoj saradnji je jedina banka u državnom vlasništvu – Union banka d.d. Sarajevo, a koja posljednjih godina bilježi kontinuirani rast u učešću na bankarskom tržištu.

„Veoma smo zadovoljni  što je Union banka prva banka sa kojom je potpisan ugovor o poslovnoj saradnji, čime je i zvanično aktiviran Garancijski fond obezbjeđen od strane Vlade FBiH. Union banka kao najveća banka u domaćem vlasništvu, u prošloj godini je zabilježila značajan rast u svim segmentima poslovanja, te sa pravom možemo reći da smo jedna od najbrže rastućih banaka na BH. tržištu. Sretni smo što i na ovaj način, a uz podršku Vlade FBiH, možemo pomoći našim privrednicima u ovom izazovnom periodu koji je uzrokovala pandemija virusa Covid-19. Union banka, kao jedina banka u većinski državnom vlasništvu, nastavit će pružati podršku razvoju privrede, a samim tim i poboljšanju životnih uslova naših građana.“, izjavio je Vedran Hadžiahmetović, predsjednik Uprave Union banke.

Podijelite vijest, izaberite platformu!