Potpisan Ugovor o nastavku saradnje na realizaciji kreditnih poticaja

10/09/2020

Ugovor o komisionim poslovima između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Razvojne banke Federacije BiH potpisan je u sjedištu resornog ministarstva u Mostaru, a Ugovor su potpisali Amir Zukić, ministar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i dr. sc. Semir Fejzić, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

Potpisani ugovor je nastavak uspješne saradnje na realizaciji Programa „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“ subjektima male privrede u Federaciji BiH. Na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za ovaj Program je iz Proračuna Federacije BiH u proteklih 12 godina izdvojeno ukupno 25.648.465,00 KM, te je uplaćeno na depozitni račun otvoren kod Razvojne banke Federacije BiH. Navedena sredstava su angažirana na revolving osnovi, te su na dan 30.6.2020. godine realizirana 202 kredita za subjekte male privrede u Federaciji BiH u ukupnom iznosu 41.915.699,39 KM, a postotak naplativosti kredita je 98,15%.

Rok povrata kredita je do 84 mjeseca uz grace period do maksimalno 24 mjeseca, te uz kamatnu stopu 1%. U zavisnosti od veličine društva iznosi pojedinačnih kredita se kreću od 20.000 KM do 500.000 KM.

U novonastaloj situaciji uzrokovanom pandemijom virusnog oboljenja COVID-19 svjesni negativnih ekonomskih posljedica, za sve korisnike komisionih kredita, koji su relizirani putem Razvojne banke Federacije BiH, omogućen je moratorij u trajanju do maksimalno šest mjeseci odnosno reprogramiranje kreditnih obaveza unutar prvobitno ugovorenih rokova otplate kredita, kao i mogućnost produženja krajnjeg roka otplate istih do maksimalno šest mjeseci.

Dodijeljena sredstva po zadnjem Javnom natječaju za izbor potencijalnih korisnika po Programu „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“ u 2020. godini iznose 4,64 miliona KM za 22 društva, što je značajan iznos ulaganja odnosno investicija za privredu Federacije BiH u trenutnim okolnostima.

Potpisnici su javno pozvali sve zainteresirane subjekte male privrede, koji planiraju poslovne investicije, da prate obavijesti na stranici Ministarstva i prijave se na Javni natječaj po Programu „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“, koji će uskoro biti objavljen.

Podijelite vijest, izaberite platformu!