Posjeta Premijera Federacije BiH Razvojnoj banci FBIH

23/05/2024

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, gospodin Nermin Nikšić i Federalni ministar energije, rudarstva i industrije, gospodin Vedran Lakić posjetili su Razvojnu Banku FBIH. Domaćin sastanka bio je v.d. predsjednik Uprave Razvojne banke FBIH, gospodin Borislav Trlin.

Razgovaralo se o provedbi zajedničkih projekata Razvojne banke i Vlade Federacije BiH, uključujući Projekat Svjetske banke za podršku malim i srednjim preduzećima, kao i o provedbi Garancijskog fonda Federacije Bosne i Hercegovine. Kroz Garancijski fond, Razvojna banka izdaja je više od 1.000 garancija u iznosu od 270 miliona KM, olakšavajući plasman 540 miliona KM kreditnih sredstava u realni sektor iz komercijalnih banaka pod povoljnijim uvjetima u odnosu na tržišne standarde. Time je direktno podržano oko 600 firmi iz 66 opština Federacije BiH, koje zapošljavaju blizu 30.000 zaposlenih.

Također, Skupština banke/  Vlada Federacije BiH nedavno je usvojila Strateški dokument poslovanja Razvojne banke FBIH za period 2024-2027. godine. Ovaj dokument kreiran je po prvi put u historiji banke i u njemu su analizirane njene dosadašnje slabosti ali i prilike za poboljšanje poslovanja, s ciljem jačanja uloge banke na tržištu. Identificirani su ključni strateški ciljevi, mjere, prioriteti, fokusi i akcioni planovi, sve prateći Strategiju razvoja Federacije Bosne i Hercegovine 2021-2027. Dokument posebno stavlja u fokus sinergijsko djelovanje banke sa Vladom FBiH i njenim ministarstvima kako bi se podržali projekti privrednika koji su ključni za razvoj Federacije BiH.

Pokazatelji poslovanja dokazuju da se interes privrednika za saradnju sa Razvojnom bankom FBIH kontinuirano povećava, i to zahvaljujući povoljnim uslovima finansiranja i projektima kreiranim u saradnji s resornim ministarstvima. Na primjer, do sada je sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma za turističke djelatnike kreirana kreditna linija u okviru koje ministarstvo pokriva iznos kamate i naknade za obradu kredita u 100% iznosu za cijeli period otplate. Sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede kreirana je kreditna linija uz grant sredstva do 35% od iznosa projekta, a sa Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta u pripremi je projekat podrške izvoznicima za povećanje konkurentnosti uz grant sredstva ministarstva.

Tokom sastanka sa ministrom Lakićem, dogovoreno je formiranje i sastanak radnih grupa koje će činiti predstavnici Razvojne banke FBIH i ministartsva, u cilju kreiranja zajedničkih inicijativa i programa podrške privrednicima za povećanje energetske efikasnosti.

Novi sastav uprave Razvojne banke FBIH počeo je sa radom početkom ove godine, a v.d. predsjednik uprave Borislav Trlin informisao je prisutne da će plan plasmana za 2024. godinu, koji predviđa povećanje od 35% u odnosu na prethodnu godinu, biti ispunjen već u prvom polugodištu ove godine. To je rezultat napora tima Razvojne banke FBIH, uprkos ograničenim kapacitetima u smislu resursa i kapitala.

Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, izrazio je veliko zadovoljstvo dosadašnjim radom, postignutim rezultatima Razvojne banke FBiH, rukovođenjem njom te podrškom koju daje privrednicima. Naglasio je da je pružanje kvalitetne usluge privrednicima od ključne važnosti te da Razvojnu banku FBIH, treba dodatno jačati kako bi se nastavila pružati najbolja podrška realnom sektoru. To je, kako je premijer istakao, i predviđeno usvojenim Strateškim dokumentom. Premijer Nikšić naglasio je da Vlada FBiH, zajedno sa svojim ministarstvima i institucijama poput Razvojne banke FBiH, kontinuirano iznalazi rješenja kako bi se pojačala podrška projektima koji doprinose rastu i razvoju privrede i Federacije u cjelini.

Podijelite objavu, izaberite platformu!