Nada za realni sektor – Mnogo povoljniji programi Garancijskog fonda

23/06/2021

Izjava direktora Sektora za istraživanje i razvoj Razvojne banke FBiH za Oslobođenje

Nakon što je krenuo s realizacijom još prije prije pola godine, Kreditno-garancijski fond Vlade FBiH bilježi iznos od oko 40 miliona KM garancija komercijalnim bankama, odnosno 80 miliona KM plasiranih u realni sektor. Sve je to, kako kažu u Razvojnoj banci FBiH, veliko olakšanje privrednim subjektima, posebno u pandemijskoj krizi, uz konstataciju da je nakon 1. juna, zbog izmjena kreditno-garantnih programa, mnogo lakše ostvariti pravo na garancije.

Onima koji budu aplicirali, bit će omogućeno pokrivanje kredita sa 50 posto, a s druge strane Vlada bi iz budžeta sufinansirala kamatu, koja bi bila vraćena krajnjem korisniku. Borislav Trlin, direktor Sektora za istraživanje i razvoj Razvojne banke FBiH, kaže za Oslobođenje da je i dalje optimista o pitanju Kreditno-garancijskog fonda.

NOVI PROGRAMI

– Izdate garancije od 40 miliona KM su realizovane po starim programima, za koje smo primijetili da imaju svoje nedostatke, a bilo je i za očekivati jer je to faktički prvi takav posao u FBiH. Novi programi su puno povoljniji i za komercijalne banke, za realni sektor posebno prihvatljivi, a urađeni su za velika preduzeća, izvoznike, mala i srednja preduzeća, obrt. Očekujemo program i za poljoprivredu, koji još nije dostavljen, kaže Trlin.
Komercijalne banke trenutno zbog izmijenjenih kriterija prilagođavaju svoje akte novim programima koji će biti “mekši” za brojne privredne subjekte.
– U naredna tri mjeseca analiza će pokazati rezultate, pogotovo ovih kriterija s novim programima i načinom implementacije. Kad još uključimo subvenciju kamata za realni sektor, mislim da će to biti pravi pogodak, poručuje Trlin.
On se, kaže, slaže s brojnim poslodavcima da je Garancijski fond trebao biti davno upostavljen, možda prije 10 ili 20 godina.
– Budućnost je pred nama i dobro je da realni sektor ima ovakvu olakšicu za kreditiranje, alat kojim ćemo zainteresirati i ohrabriti komercijalne banke i mikrokreditne organizacije da što više svojih sredstava plasiraju u realan sektor. U tom smislu svi možemo biti optimisti, jer je zadatak svih nas olakšati rad realnom sektoru, mišljenja je Trlin.
U dosadašnjim anketama provedenim u realnom sektoru, poslodavci su, smatra Trlin, više ukazivali na problem težeg pristupa finansijskim sredstvima, nego same kamatne stope. Zato će na ovaj način, vjeruje, Garancijski fond riješiti oba prepoznata problema.

Vlada FBiH je u svojstvu Skupštine Razvojne banke usvojila stratešku izjavu o Razvojnoj banci FBiH, urađenu u saradnji sa Svjetskom bankom, Vladom FBiH, federalnim Ministarstvom finansija i timom iz Razvojne banke. Dokument je osnova za budućnost Razvojne banke FBiH u modernijem razvojnom bankarstvu, tačnije za izradu novog zakona o Razvojnoj banci FBiH. – Uskoro nas očekuje novi, osvježen, moderan zakon o Razvojnoj banci FBiH, ističu iz pomenute banke.

Podijelite objavu, izaberite platformu!