Izvor: Oslobođenje

Kredit smo dobili preko noći

10/08/2021

Od Razvojne banke FBiH blizu 90 privrednih subjekata dobilo je sredstava putem Kreditno-garancijskog fonda. Uskoro starta i peti program, koji se odnosi na poljoprivredu

Kao što je federalna Vlada ranije i najavila, Kreditno-garancijski fond već dva mjeseca realizira četiri nova programa, a kako nam je potvrđeno, peti program, koji se odnosi na poljoprivredu je pri kraju, jer je potrebna dorada i potom usvajanje, čime bi se sve i kompletiralo. Dalibor Milinković, v. d. izvršnog direktora za projekte i razvoj u Razvojnoj banci FBiH, ističe da četiri programa imaju izuzetno veliki broj korisnika, kao i potencijalnih korisnika, s obzirom na to da je veliki broj privrednika bio skeptičan po pitanju kreditnih linija i programa u sklopu Garancijskog fonda.

NOVE LINIJE

– Sve je to bilo do onog trenutka dok nisu vidjeli da je za ovu godinu osigurana subvencija kamata, tako da ih je sad sve veći broj. Što se tiče programa koji su doneseni od Ministarstva obrta, razvoja i poduzetništva, oba će biti subvencionirana u stopostotnom iznosu do 4,5 posto kamate, a za programe izvoznike do 2,5 posto. To će ići na način da će komercijalne banke poslati Razvojnoj banci dopis s podacima o klijentu, iznosu kredita, urednosti, jer preduvjet da bi neko dobio subvenciju kamate je da uredno izmiruje obaveze. Apeliramo na naše gospodarstvenike da maksimalno krenu u realizaciju kreditnih aktivnosti s komercijalnim bankama kod kojih imaju uspostavljen poslovni odnos i da pokušaju svoje kreditne obveze ostvariti preko Garantnog fonda. To govorim iz razloga što za 50 posto njihovog kredita Razvojna banka Federacije izdaje garanciju, a s druge strane, baš za ovu godinu, sve su prilike da će se nastaviti i dalje prema mogućnostima proračuna Vlade, gdje bi se radilo na stopostotnoj kamati, ističe Milinković.

Pojedine komercijalne banke već sada podnose zahtjeve, jer su došle u fazu kada se približavaju limitu koji im je u prvom planu odobren, kaže Milinković.

Kaže nam da je do sada izdato, odnosno odobreno, više od 15 miliona garancija putem Garantnog fonda. Kada je riječ o petom programu u sklopu Fonda, naglašava da je on specifičan, jer je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji.

– Razvojna banka ima izuzetno dobru suradnju s federalnim Ministarstvom poljoprivrede, jer imamo čak i jednu kreditnu liniju koja ide uz 50 posto kredita odobrenog i 25 posto vlastitih sredstava. U svakom pogledu prate nas u tim aktivnostima, tako da očekujemo vrlo brzo i taj program, jer mislimo i smatramo, imajući u vidu i neke najavljene projekte poljoprivrede, pogotovo kad se usvoji taj program, da će još na većem značaju dobiti Garantni fond, zaključuje Milinković.

Na nedavnoj sjednici Nadzornog odbora Razvojne banke usvojene su tri nove kreditne linije. Riječ je o liniji za IT i digitalnu transformaciju, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Iz pomenute banke ističu da su u planu još dvije nove kreditne linije i to za turizam, kao i za podršku jedinicama lokalne samouprave i drugim tijelima Federacije prilikom apliciranja kod projekata EU, odnosno sufinansiranja projekata iz evropskih fondova.

Nihad Ćeso, direktor firme Heko d. o. o. iz Bugojna, koja se bavi proizvodnjom, otkupom, preradom i prodajom jagodastog i bobičastog voća, kao i gljiva, kaže nam da je vrlo brzo dobio kreditna sredstva putem Garancijskog fonda. Ističe da ima izrazito pozitivna iskustva.

– Mi smo kredit, maltene, dobili preko noći putem Procredit banke preko koje smo se i prijavili, mislim da nije prošao ni dan-dva. Nije neki veliki iznos, milion i 400 hiljada KM, ali će nam puno značiti, jer vršimo otkup šumskih plodova, kao i plaćanje kooperantima, proizvođačima malina, kupina, jagoda, borovnica, tako da ćemo sredstva za to i iskoristiti, kaže Ćeso.

BRZA PROCEDURA

Pozitivna iskustva sa odobravanjem sredstava putem Fonda ima i finansijska direktorica firme Eurosjaj iz Konjica Aida Badžak. Kaže da je sve išlo jako brzo i ekspeditivno.

– Sredstva smo uzeli preko Union banke, koja je inače partner Razvojne banke i ona su nam ovih dana i odobrena, a čekali smo dvije sedmice. Generalno, imamo pozitivan stav o Garancijskom fondu, koji ima za cilj pomoć privrednicima, ublažavanje negativnih posljedica pandemije i održavanje likvidnosti. Sredstva su bila dostupna preko komercijalnih banaka u vidu subvencioniranja kamatne stope, te obezbjeđenja kolaterala u visini od 50 posto. Procedura odobravanja je relativno brza i nema nekih posebnih komplikacija u odnosu na komercijalni kredit, kaže direktorica firme Eurosjaj, čija je osnovna djelatnost proizvodnja i plasman hemikalija za galvanotehniku, industrijskih odmašćivača, usluge površinske zaštite i drugo.

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/kredit-smo-dobili-preko-noci-678578

Podijelite objavu, izaberite platformu!