Istražili smo: Kako Razvojna banka FBIH putem kreditnih linija pomaže privredu

05/02/2020

Žele poslovati i biti uspješni. Često im to ne polazi za rukom, jer uglavnom država otežava.

Poslodavci u FBIH, mahom su zaduženi i opterećeni administracijom koja im, iako godinama ukazuju na potrebnu njenog reguliranja, uzima I vrijeme I novac.

Da bi poslovali bolje I lakše, I makar jedan period bili rasterećeni finansijski, Razvojna banka FBIH ponudila im je nove kreditne linije. Prezentovali na sastanku sa Udruženjem poslodavaca FBIH.

Početni kapital, onima koji bi rado krenuli u biznis, uglavnom je problem.

Ranije su ekonomisti upozoravali kako su nenaplativi, loši krediti utjecali na to da su banke često i vrlo rigorozne u dodjeli kredita.

Više zarađuju na nenamjenskim kreditima, namijenjenim uglavnom stanovništvu, nego od privrede, kaže struka.

Objašnjavaju i kako je tome doprinio novi zakon o bankarstvu, koji je suzio prostor za finansiranje privrede, jer su prethodna rezervisanja visoka, a u tom kontekstu banke vode računa i o svom riziku.

No, sada privrednici imaju drugačiju šansu, finansije osigurati putem Razvojne banke FBIH.

  • Treba da bude alat Vladi FBIH za provođenje ekonomskih politika i reformi kao I poslodvacima da budu partner u novim investicijama i biznis idejama. U ovu godinu smo ušli sa novim kreditnim linijama koje želimo prezentirati rukovodstvu i one se ogledaju u tome da smo unaprijedili ponudu. Kompletan asortiman kreditnih linija smo unaprijedili, uveli smo nove, snizili smo kamatne stope, naknadu za obradu kredita koja je beznačajna, produžili smo rok otplate do 15 godina, pordužilismo grace period za određene kreditne linije čak i do 36 mjeseci sve s ciljem da se to približi poslodvacima, kazao je Semir Fazlić, v.d. direktora Razvojne banke FBIH.

Kažu I kako su poseban fokus stavili na ionako opterećene izvoznike. Iz Udruženja polodavaca FBIH objašnjavaju kako su I ranije ukazivali na potrebu poboljšanja uvjeta kreditiranja Ili izjednačavanja s komercijalnim sektorom.

  • Mislim da je ovaj potez koji je uradila Razvojna banka da je dobar ali da ćemo naći način nakon razgovora da se poboljša. Imaju nove kreditene linije pod boljim uslovima sa nešto uproštenom procedurom. Razvojan banka treba da svoju ponudu približi ponudi komercijalnim bankama i da bude povoljnija. Siguran sam da će se to raditi da se to vrlo brzo poboljša, dodatno je objasnio Mladen Pandurević, predsjednik Udruženja poslodavaca FBIH.

Pitali smo u Razvojnoj banci FBIH, koliko je ono što nude privredi povoljnije od onoga što nude komercijalne banke. Ovo je odgovor.

  • Razvojna banka se bavi razvojnim bankarstvom, ne bavi se komercijalnim bankarstvom.  Komercijalno je samo kreditiranje privrede jednog od segmenata, oni doprinose ostavruju od taksi, vođenja računa itd što mi ne radimo a naši proizvodi su u većem dijelu konkurentniji po osnovu ne samo kamatne stope, po osnovu rokova otplate… ono što je važno istaći da su kamatne stope fiksne na cijeli rok otplate ako je rok otplate 12, 15 godina, a kamatna stopa 2- 2,5%…ona je fiksna. Uvjeren sam da smo u mnogo čemu povoljniji od komercijalnih banaka koje ne gledamo kao konkurenciju nego mi samo vršimo svoju funkciju koju bi trebali  imati povjerenu od strane vlasnika kapitala, Vlade FBIH, kaže Semir Fazlić.

A povoljnija sredstva trebala bi značiti bolje generalne brojke.

Više privrednika koji na tržištu ali I u svakodnevnom poslovanju nisu opterećeni finansijama I dodatnim nametima, znači više uspješnih kompanija. Na koncu I veću zaposlenost.

Podijelite objavu, izaberite platformu!