Hrvatska banka za obnovu i razvitak ( HBOR) u posjeti Razvojnoj banci Federacije BiH: Razmjena iskustava i unapređenje suradnje

02/02/2024

Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), gospodin mr.sc. Hrvoje Čuvalo, posjetio je Razvojnu banku Federacije BiH s ciljem dublje razmjene iskustava i unapređenja suradnje između ove dvije institucije.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak osnovana je 1992. godine kao razvojna i izvozna banka te izvozno-kreditna agencija Republike Hrvatske čija je osnovna zadaća poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva. Kreditiranjem, ulaganjem u fondove rizičnog kapitala, osiguranjem izvoza od političkih i komercijalnih rizika, HBOR gradi mostove između poduzetničkih ideja i njihovih ostvarenja s ciljem osnaživanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Posebnu pažnju posvećuju uspostavljanju i održavanju uspješnih odnosa s međunarodnim finansijskim institucijama, razvojnim bankama, izvozno-kreditnim agencijama te poslovnim bankama.

HBOR je već dugi niz godina, od 2007. član Evropskog udruženja javnih banaka (EAPB) u kojem je mr. sc. Hrvoje Čuvalo član Upravnog vijeća, a kojem se u budućem period želi priključiti i Razvojna banka FBiH. Generalni tajnik EAPB-a, Marcel Roy, bio je u nedavnoj posjeti Razvojnoj banci FBiH.

Razmjena iskustava i znanja koje HBOR ostvaruje kao dugogodišnji član ovog i drugih Evropskih udruženja (poput ELTI-a) bio je jedan od fokusa ovog susreta.

“Susret sa gospodinom Čuvalom, predsjednikom Uprave HBOR-a iniciran je odmah nakon našeg nedavnog susreta s predstavnicima Evropskog udruženja javnih banaka, kako bismo razmijenili informacije i iskustva o benefitima članstva u Evropsko udruženje javnih banka. HBOR je dugogodišnji član ovog ali i drugih evropskih udruženja i ovom prilikom smo dobili korisne informacije o načinu pristupanja u ta udruženja, benefitima i suradnji sa drugim članicama. Pored toga, razgovarali smo i o budućim načinima međusobne suradnje ove dvije institucije.” Izjavio je Borislav Trlin, v.d. Predsjednik Uprave Razvojne banke FbiH.

„Drago mi je da kolegama iz Razvojne banke Federacije BiH možemo prenijeti svoja znanja i iskustva koja smo stekli dugogodišnjim članstvom u EAPB-u, ali i drugim međunarodnim financijskim udruženjima. HBOR u svom međunarodnom djelovanju aktivno radi u okviru EAPB-a na približavanju Razvojne banke Federacije BiH EU udruženjima, na ukupnom putu približavanja BiH Europskoj uniji“, istaknuo je Hrvoje Čuvalo.

Tokom ovog susreta, razgovaralo se i o samom poslovanju, funkcioniranju i ključnim projektima HBOR-a kao jedne od najprepoznatljivijih finansijskih institucija u regionu. Dogovoreno je i to da će sljedeća posjeta biti u Zagrebu od strane predstavnika Razvojne banke FBiH kolegama u HBOR-u kako bi se dalje potaknula razmjena znanja i iskustava.

 

 

Podijelite vijest, izaberite platformu!