Globtour Međugorje uz pomoć Razvojne banke Federacije BiH ponovo stao na noge: Jedini su nam pružili finansijsku injekciju

05/03/2021

Globtour Međugorje kompanija je koja se godinama razvijala u dva osnovna pravca: cestovni putnički prijevoz (ugovoreni i linijski) i turizam.

Iza mene je 31 godina rada u Globtouru Međugorje. Naši linijski prijevozi dosežu do Skandinavije te do Albanije. Imamo 250 autobusa i prelazimo ogroman broj kilometara. U 2019. godini imali smo prihod skoro 50 miliona eura – kazao je Rajko Zelenika, direktor i vlasnik firme Globtour Međugorje.

Ova kompanija saradnju sa Razvojnom bankom Federacije BiH počela je ove godine, kada je usljed zatvaranja granica i zabrane rada ovoj vrsti djelatnosti bila neophodna finansijska injekcija u vidu kredita. Kompanija Globtour zajedno sa svima u ovoj djelatnosti doživjela je slobodan pad, a njihovi prihodi pali su za preko 70 posto.

To je sa sobom povuklo na svoj način nefunkcioniranje likvidnosnog sustava. Jednostavno jedini izvor spasa kada nismo mogli doći do novca bila je Razvojna banka FBiH oni su tada imali kreditnu liniju za plasman COVID 19 i mi smo vrlo brzo došli do formule i realizacije kredita – istakao je Zelenika.

Iz nevolje smo uspostavili saradnju ali danas smo proširili razgovore da postoji mogućnost i za finansiranje novih nabavki autobusa za nove projekte koje će oni imati, ali ova Covid linija je kompaniji koja je imala pad prihoda oko 70 posto i koja kontinuirano iz dana u dan ima otežano poslovanje, jako puno pomogla – naglasio je dr. sc. Semir Fejzić, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

Podijelite objavu, izaberite platformu!