Farma Ovnak uz pomoć Razvojne banke Federacije BiH širi kapacitete – Cilj je milion litara mlijeka godišnje

04/02/2021

Firma Ovnak d.o.o. Vitez osnovana je 1991. godine i njeno prvo sjedište bilo je u mjestu Ovnak koje se nalazi na tromeđi općina: Travnik, Zenica i Vitez. Godine 1994. sjedište preduzeća premješta se u Vitez. Preduzeće Ovnak prvobitno se bavilo prodajom građevinskog materijala te proizvodno-uslužnim djelatnostima.

Bazični biznis je uvoz i distibucija kozmetike i kućne hemije. To radimo na tržištu BiH. Uz to od 2001. godine posluje i farma Ovnak. Od 2008. godine imamo i auto centar Ovnak – istakao je Drago Kafadar, direktor preduzeća Ovnak.

Trenutno Ovnak broji 170 uposlenih, a 2019. godinu završili su sa 37 miliona KM ukupnog prihoda.

– Uvozimo jako puno robe, orijenirani smo na domaće tržište, ali jedan dio i izvozimo. To je robna marka Ovnak koju proizvodimo od 2001. godine i nju izvozimo u Kinu, Koreju, Pakistan… Radimo sve za kosu: češljeve, četke… Brend Ovnak podijeljen je i u nekoliko grupacija Profesional, Home, Beauty, Trendy – kazao je Kafadar. 

Misija ove kompanije je stalno napredovanje u distribuciji i prodaji proizvoda i usluga kojima se bave. Žele biti najbolji u poslovima koje rade te osigurati dugoročnu ugodu klijentima.  Mlijeko koje dobijaju na farmi Ovnak prodaju Livanjskoj mljekari posljednje dvije godine. Prošle godine proizvedeno je preko 600 hiljada litara mlijeka. Postojeća farma nema dovoljne kapacitete, zbog toga se porodica Kafadar odlučila na građenje novog objekta kako bi farmu proširili i postigli svoj cilj od milion litara mlijeka godišnje.

– Investicija je krenula prošle godine, a vrijedna je nekoliko miliona maraka. U naredne tri godine planiramo uložiti oko pet miliona maraka. Za sad pravimo farmu muznih krava za kapacitete 146 ležišta, ukupno 200 grla sa suhostajem – rekao je direktor preduzeća Ovnak.

Kako bi uspješno realizovali započeti projekat, kontaktirali su Razvojnu banku Federacije BiH, koja im je odobrila kredit, ali i na čelu sa v.d. predsjednikom Uprave dr. sc. Semirom Fejzićem posjetila njihovo gospodarstvo.

Od toga je i krenula saradnja sa Razvojnom bankom. Izašli su u susret i nadamo se što skorije da ćemo privesti kraju prvi dio investicije. Nadamo se da ćemo negdje početkom proljeća useliti muzne krave u ovaj objekat – kazao je Drago Kafadar, direktor preduzeća Ovnak.

Čast i zadovoljstvo je što mogu reći da je poznata porodica Kafadar ušla u aranžman. Stupili su u kontakt sa nama prilikom jedne prezentacije u Srednjobosanskom kantonu i jednostavno kada je gospodarstvenik Kafadar čuo da imamo sve te kreditne linije javio se i napravili smo prvi kontakt. Do tada ovaj poznati gospodarstvenik nije bio korisnik usluga Razvojne banke – istakao je Dalibor Milinković, v.d. izvršnog direktora za projekte i razvoj Razvojne banke Federacije BiH.

Podijelite objavu, izaberite platformu!