Elektroremont Banovići prvi put korisnik kredita Razvojne banke Federacije BiH

11/01/2021

Uprava Razvojne banke Federacije BiH, na čelu sa v.d. predsjednikom Uprave Semirom Fejzićem, posjetila je firmu Elektroremont iz Banovića koja je prvobitno nastala u sastavu RMU Banovići kao radionica, a onda je 1974. godine formirana kao osnovna organizacija Elektroremont u sastavu firme Rudar Invest i kao takva egzistirala je do početka rata. Poslije rata firma je privatizovana, a danas upošljava 110 radnika.

Firma se bavi održavanjem elektro uređaja i radimo sa svim u BiH i šire u regionu. Svi značajniji industrijski kapaciteti dolaze kod nas na opravku motora, trafoa, pumpnih agregata i druge opreme – kazao je Mehmed Ćebić, direktor firme Elektroremont Banovići.

Tokom pandemije koronavirusa u ovoj firmi nije došlo do pada realizacije posla. Značajni gubici stvoreni su zbog naplate potraživanja. Samim tim firma je ostvarila dugovanja prema dobavljačima. Kao i mnoge druge firme i Elektroremont spas je pronašao u novoj liniji kreditiranja Razvojne banke Federacije BiH.

– Mi smo se obratili i dobili smo kredit da izvršimo obaveze prema dobavljačima jer imamo dosta kašnjenja. Nadali smo se da ćemo dobiti taj kredit. Nismo imali iskustva prije i nismo radili sa Razvojnom bankom. Bojali smo se priča „ne možete to dobiti“. Mi smo papire spremili, poslali – dodao je Mehmed Ćebić, direktor firme Elektroremont Banovići.

U doba pandemije koronavirusa komercijalne banke nisu se usudile davati kredite preduzećima. Ono što je prednost Razvojne banke Federacije BiH jeste fiksna kamatna stopa od samo 2% za sve one koji su tokom pandemije pretrpjeli gubitak prihoda veći od 20%.

– Mi nudimo mogućnost firmama da isfinansiraju ono što je najvažnije – plate da bi se sačuvala radna snaga. S obzirom da je ova firma na neki način uslužno orjentisana to im je glavna stavka u procesu rada, oni ne mogu bez radne snage. Mi smo na ovaj način osigurali svim uspolenicima plate ali i da firma može nabaviti robu koja im je potrebna za dalje poslovanje – kazao je Damir Aščerić, saradnik za analizu i ocjenu projekata Razvojne banke – Poslovnica Tuzla.

 

Podijelite objavu, izaberite platformu!