Izvor: fena.ba

Dogovorena intenzivnija saradnja Razvojne banke i Privredne komore FBiH

16/03/2022

– Vršiteljica dužnosti predsjednice Uprave Razvojne banke Federacije BiH Mersiha Slipičević i predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić razgovarali su danas o dosadašnjoj saradnji, trenutnim i planiranim aktivnostima banke, te inteziviranju saradnje.

Na sastanku održanom u prostorijama Razvojne banke Federacije BiH dogovoreno je da ubuduće na prezentacijama, a koje ova banka organizuje za poslodavce i menadžere u gradovima širom Federacije BiH, prisustvuju i predstavnici Privredne komore Federacije BiH.

Također, na svim sastancima grupacija Privredne komore FBiH prisustvovat će i predstavnik banke koji će prisutne upoznavati s potencijalima i ponudom banke, planiranim aktivnostima, gdje će zajednički prepoznavati potencijalne probleme, kreirati nove ideje i alate za brzi razvoj privrede u Federaciji BiH.

Razgovaralo se i o Garancijskom fondu Federacije BiH, kojim upravlja Vlada Federacije BiH, a administrira Razvojna banka Federacije BiH, kao i o dokumentu „Strategija razvoja Federacije BiH“, odnosno osnovnim ciljevima, prioritetima i mjerama za realizaciju planiranog. Razvojna banka Federacije BiH kreirala je nove kreditne linije kao odgovor na postavljene izazove i ciljeve iz tog dokumenta.

Inače, Uprava Razvojne banke Federacije BiH je ranije ovog mjeseca predložila, a Nadzorni odbor usvojio set novih kreditnih linija koje korespondiraju sa zacrtanim strateškim ciljevima i prioritetima. Predviđeno je dugoročno kreditiranje IT sektora i digitalne transformacije, poboljšanja energetske efikasnosti, projekata obnovljivih izbora energije, turističkog sektora i javno-privatnog partnerstva.

– Na ovaj način Razvojna banka Federacije BiH je među prvima u Federaciji BiH odgovorila na postavljene izazove i zadatke Strategije – saopćeno je iz Razvojne banke FBiH.

https://fena.ba/article/1258672/dogovorena-intenzivnija-saradnja-razvojne-banke-i-privredne-komore-fbih

Podijelite objavu, izaberite platformu!