Beskamatni krediti za privrednike

18/07/2022

Nakon što je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u maju ove godine prihvatila Protokol o saradnji između Vlade HNK i Razvojne banke FBiH za subvencionisanje kamata kroz određene kreditne linije kojim bi se pružila podrška poslovnim subjektima sa područja Kantona, danas je dokument i službeno potpisan. U ime Vlade, Protokol je parafirao premijer dr. sc. Nevenko Herceg, a u ime Razvojne banke v.d. predsjednice Uprave doc. dr. sc. Mersiha Slipičević.

„Podsjećam, HNK je prvi kanton u Federaciji koji je krenuo u ovom smjeru i ovo je zaista jedna od značajnijih ekonomskih mjera ove vlade uopće. Naša saradnja sa Razvojnom bankom na tragu spašavanja naše pandemijom ugrožene privrede i pružanja konkretne podrške privrednicima u rastu i razvoju pokazala se više nego uspješnom, a zdušno su je pozdravili i domaći privrednici, ocijenivši kako je odigrala važnu ulogu u oporavku domaće privrede. Bilo je logično donijeti odluku o nastavku te saradnje, što je Vlada i učinila i sretan sam što smo danas to i formalizirali službenim potpisivanjem usaglašenoga teksta Protokola o saradnji“, poručio je premijer Herceg.

Odabrano je 10 kreditnih linija sa uslovima kreditiranja koji će koristiti privredi, a načinom osiguranja sredstava pružena je mogućnost većega broja subvencija kamata po ponuđenim operativnim linijama i značajna podrška razvoju privrede. Konkretno, Vlada omogućuje privrednicima kreditno zaduženje u iznosu do 500.000 KM, preuzima obavezu subvencionisanja kamata u iznosu do 3 %, kao i cjelokupne troškove naknada za obradu kredita.

Činu potpisivanja prisustvovali su i ministar privrede Željko Laketić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović, predsjednik Komisije za nadzor kreditnih sredstava HNK dr. sc. Damir Jerković te v.d. izvršnog direktora Razvojne banke FBiH za istraživanje i razvoj Dalibor Milinković.

 

Podijelite vijest, izaberite platformu!